Wilt u graag aan het werk, maar zijn er enkele uitdagingen, zoals lichamelijke klachten, een verstandelijke beperking, of psychische hindernissen? Dan kan het vinden van werk hierdoor moeilijk zijn. En als u een baan heeft, is het belangrijk om te weten hoe u kunt blijven werken.

Op zoek naar geschikt werk

De gemeente kan u helpen bij het vinden van passend werk dat rekening houdt met uw beperkingen. Wanneer nodig kan het werk worden aangepast. Samen met u zoeken we naar een baan die bij u past.

Voorwaarden

Om hulp te kunnen krijgen bij uw werk, moet u een arbeidsbeperking hebben. Er zijn verschillende manieren om te laten vaststellen of er sprake is van een arbeidsbeperking. De gemeente kan u meer informatie geven en u helpen met het invullen van de formulieren die nodig zijn. Neem hiervoor contact op met een consulent Werk voor meer informatie via telefoonnummer 14 0182.

Loonkostensubsidie

De gemeente kan uw werkgever financieel ondersteunen. De werkgever krijgt een vergoeding, omdat u uw werk bijvoorbeeld minder snel doet of meer begeleiding nodig heeft. Dit wordt loonkostensubsidie genoemd. Om de hoogte van de vergoeding voor de werkgever te bepalen komt er iemand langs op uw werk om te onderzoeken hoe u uw werk doet. Doet u uw werk bijvoorbeeld hetzelfde als uw collega’s of wat langzamer? Deze onderzoeker bepaalt uw ‘loonwaarde’. Uw loonwaarde is een ander woord voor hoe snel u werkt en hoe u werkt.

Aanpassingen op de werkplek

Als uw werkplek moet worden aangepast, kan uw werkgever een vergoeding aanvragen bij het UWV. Dit geldt bijvoorbeeld voor aanpassingen zoals een speciale stoel, aangepaste schoenen of een hulpmiddel als u blind of slechtziend bent, zoals een brailleleesregel.

Jobcoach of werkbegeleider

Wanneer u aan het werk bent, kan het zijn dat u extra ondersteuning en begeleiding nodig heeft. In dat geval kan de gemeente een jobcoach voor u regelen. Een jobcoach kan u helpen bij het wennen aan uw werkplek, het overwinnen van onzekerheden, omgaan met werkdruk en het halen van voldoening uit uw werk. De jobcoach helpt u ook bij het stellen van grenzen, als dat nodig is. Op uw werkplek kunt u ook extra hulp krijgen van een werkbegeleider, een ervaren collega die het bedrijf goed kent. U kunt bij de werkbegeleider terecht voor vragen en duidelijke uitleg over uw taken.

Meer informatie voor werkgevers

Bent u een werkgever en zoekt u meer informatie over de mogelijkheden voor werknemers met een arbeidsbeperking? Bezoek de website van het WerkgeversServicepunt Midden-Holland(externe link).