Op dinsdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek gaat deze dag langs bij een aantal mantelzorgers om hen (coronaproof) een verrassing te bezorgen. Ook besteden de welzijnsstichtingen vandaag extra aandacht aan de mantelzorgers in onze gemeente met een leuke attentie. 

Veel mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om te zorgen voor hun naaste. Toch is dit vaak best zwaar voor hen. In deze coronatijd komt er nog meer druk te liggen op de schouders van onze inwoners die zorgen voor hun naaste. Juist nu zijn mantelzorgers extra belangrijk.

“Dankzij de hulp die ik krijg, hou ik het langer vol om voor Thijs te zorgen”

Wilma Markus uit Berkenwoude is een van de 892 (bij de welzijnsstichtingen) geregistreerde mantelzorgers uit onze gemeente. Zij zorgt voor haar 14-jarige zoon Thijs. Thijs heeft naast een ontwikkelingsachterstand ook autisme. Het is heel gewoon dat een moeder voor haar kind zorgt. Maar het wordt anders als een 14-jarige nog geholpen moet worden met douchen, aankleden en eten. Wilma Markus: “Thijs heeft overal hulp bij nodig en ziet geen gevaar. En hoewel ik met veel liefde voor hem zorg, is dit af en toe best zwaar. Ook omdat we weten  dat Thijs altijd afhankelijk blijft van zijn ouders. 

Tijd om op te laden

Gelukkig staan wij er als ouders niet alleen voor. We zijn blij dat veel instanties met ons mee zoeken naar een passende oplossing. We hebben het idee dat we altijd met alle vragen bij de gemeente en welzijnsstichting terecht kunnen. Ook hebben we veel aan de tips van de Praktische Pedagogische Gezinshulp via school. 
Ik ben ook trots op de twee oudere zussen van Thijs, zij zijn het gewend om te helpen. Daarnaast gaat Thijs om de week twee dagen naar een gastgezin. Wij hebben dan echt even de tijd om op te laden.
Verder hebben we lieve familie om ons heen staan. Als het ons eens te veel wordt, is er meestal gauw een oplossing binnen de familie gevonden. Daarnaast gaan mijn man en ik minimaal één keer per jaar samen een nachtje weg. Ook gaan we graag eens een avondje uit eten. 
Al drie keer is Thijs mee geweest met een kamp vanuit de kerk voor mensen met een beperking. Hier geniet hij enorm van. Soms nemen vrijwilligers uit onze kerk Thijs een uurtje mee uit wandelen of fietsen. Dan kunnen wij even rustig een gesprek voeren met de andere gezinsleden zonder dat hij om aandacht vraagt.  

Met elkaar helpen we Thijs waar nodig

In het begin voelde ik me enorm schuldig als ik hulp inschakelde. Ik wilde zo graag zélf voor mijn eigen kind zorgen. Nu weet ik dat zorg voor mezelf ontzettend belangrijk is! Door deze hulp houd ik het langer vol om voor Thijs te zorgen. We willen allemaal dat Thijs zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Maar we weten dat als het thuis echt niet meer gaat, we moeten zoeken naar een andere oplossing. Hier denk ik liever nog niet over na. Als gezin proberen we met hulp van anderen onze zoon te begeleiden en te helpen waar nodig is.” 

Gezellig uit eten met de cadeaubonnen 

Wilma Markus heeft haar mantelzorgwaardering van dit jaar al verzilverd. Zij ging vlak voordat de horeca de deuren weer moest sluiten met haar zus uit eten bij eetcafé ’t Centrum in Bergambacht. Wilma koos haar zus uit als tafelgenoot, omdat zij net als Wilma een zoon heeft met autisme. Wilma: “We praten samen vaak over situaties die anderen niet begrijpen. Doordat we weten wat het betekent om een kind met een beperking te hebben, kunnen we elkaar helpen”. 

Vraag de cadeaubonnen aan vóór 1 december

Bent u ook mantelzorger? Dan kunt u Krimpenerwaardcadeaubonnen ter waarde van € 100,- aanvragen. U kunt de waardering aanvragen via het formulier Waardering Mantelzorg 2020 bij het mantelzorgsteunpunt van de welzijnsstichting bij u in de buurt. Kijk hiervoor ook op www.krimpenerwaard.nl (zoek op mantelzorg). 

Op dit moment is het door de coronamaatregelen niet mogelijk om de cadeaubonnen in te wisselen voor een diner of lunch in uw favoriete restaurant in de Krimpenerwaard. Maar op www.cadeaubonkrimpenerwaard.nl kunt u zien dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om de bonnen in te wisselen. Zo kunt u de cadeaubonnen bijvoorbeeld ook inwisselen voor een heerlijke afhaalmaaltijd zodat u thuis uit eten kunt. Kijk voor deze mogelijkheden op www.indekrimpenerwaard.nl/eten-drinken/uit-eten-doe-je-thuis. Natuurlijk kunt u de cadeaubonnen ook bewaren totdat de maatregelen weer versoepeld zijn. De bonnen blijven onbeperkt geldig. Let er wel op dat u de waardering aanvraagt vóór 1 december.
 

Mevrouw Markus
Links op de foto staat mevrouw Markus