In Stolwijk is bij een leghennenbedrijf aan de Schoonouwenseweg vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om ongeveer 23.000 leghennen. De ruimingen wordt op maandag 21 november uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Burgemeester Bouvy-Koene: “Verschrikkelijk dat dit deze familie is overkomen. Ik leef met ze mee en wens ze veel sterkte in deze moeilijke situatie”.

Vervoersverbod

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Stolwijk liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 7 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone van 10 kilometer geldt per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven. Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Naast het vervoersverbod gelden er regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer(externe link) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Verzoek

Wij verzoeken u dringend om niet naar de het betreffende bedrijf toe te gaan.

Meer informatie

De kaarten voor de 3 kilometerzone en de 10 kilometerzone vindt u op de website van de Rijksoverheid.nl(externe link). Bekijk ook de onderstaande links voor meer informatie.