Wat is het?

De IOAZ-uitkering is voor ouderen die stoppen als zelfstandig ondernemer omdat de inkomsten uit het bedrijf niet voldoende zijn.

Hoe werkt het?

De IOAZ vult het inkomen van u en uw partner (zoals loon, uitkeringen en pensioenen) aan tot het sociaal minimum: het bedrag dat u minimaal nodig heeft om van te leven. Bent u een alleenstaande (ouder) en wonen er personen vanaf 21 jaar in uw woning? Dan krijgt u een lagere uitkering. U kunt de (woon)kosten dan samen delen.

U kunt een IOAZ-uitkering krijgen als u met uw bedrijf te weinig verdient om van te leven. Algemene informatie over de voorwaarden en normbedragen vindt u op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Wat moet ik doen?

U kunt de IOAZ-uitkering aanvragen via het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van de gemeente Rotterdam. Kijk op rotterdam.nl/rbz(externe link) voor meer informatie. U kunt ook bellen naar telefoonnummer 010 - 433 96 00 of een e-mail sturen naar ondernemen.rbz@rotterdam.nl.

Let op: u moet de IOAZ-uitkering aanvragen voordat u stopt met uw onderneming. Tussen de aanvraag en het moment dat u stopt mag maximaal 1,5 jaar zitten.