Tips voor afval scheiden in de zomer
De zomer is het seizoen van veel buiten zijn, gezellig barbecueën, picknicken op het strand en een duik in het water. Er komt dan veel zomers afval vrij. Graag geven we een aantal tips over hoe je omgaat met dit afval.
Opblaasbare spullen
Opblaasbare spullen, zoals een kapot zwembadje, luchtbed, opblaaskrokodil of strandbal horen bij het restafval. Als het om grote spullen gaat die niet in de container of zak passen, kunt u deze inleveren bij de milieustraat. Opblaasbare spullen horen niet bij het PMD omdat het geen verpakkingen zijn. Ook kunt u zomerse opblaasbare spullen tot eind oktober inleveren in een speciale container bij een aantal milieustraten in de Cyclusregio. Door bijvoorbeeld je strandbal of opblaasfiguur apart in te leveren, kan het worden gerecycled en krijgt het een tweede leven als grondstof voor een slipper, tuinslag of schoenzool.
Zonnebrand
Restantanten van zonnebrand of aftersun? Gooi de verpakking, met inhoud, bij het restafval. Restanten van vettige producten (zoals zonnebrand) mogen niet door de gootsteen omdat dat problemen oplevert voor de riolering en waterzuivering. Is de plastic zonnebrandfles goed leeg? Dan mag de lege verpakking bij het PMD.
Speelgoed
Emmertje of schepje versleten door het bouwen van al die zandkastelen? Harde plastic voorwerpen, zoals speelgoed en emmers, kunnen voor recycling ingeleverd worden bij de (mobiele) milieustraat. Kleine stukken hard plastic mogen eventueel ook in de restafvalcontainer weggegooid worden.
Badtextiel
Versleten of kapot textiel kan nog goed gerecycled worden. Textiel kunt u inleveren in de textielcontainer, bij de milieustraat of aanbieden bij de huis-aan-huisinzameling.
IJsje
Een lekker verkoelend ijsje? Het ijsstokje hoort bij het restafval. De plasticverpakkingen van het ijsje of het bekertje waar het ijs in heeft gezeten mogen (als ze leeg zijn) bij het PMD-afval.
Barbecue
As en overgebleven kolen van de barbecue horen bij het restafval. Asresten kunnen schadelijke stoffen bevatten en mogen daarom niet bij het GFT+E. Laat de asresten eerst goed afkoelen voordat u het weggooit om brandgevaar te voorkomen. De verpakking van de kolen/brikketten gaat ook bij het restafval. Etensresten van groente, fruit, vlees en vis mogen bij het GFT+E. Plastic verpakkingen mogen bij het PMD. Blikjes en flesjes kunt u bij de supermarkt inleveren voor statiegeld. Verpakkingsglas van bijvoorbeeld sausjes en wijn mogen (met deksel) in de glasbak.
Meer informatie
Twijfelt u over wat je waar kan weggooien? Raadpleeg dan de afvalscheidingswijzer op cyclusnv.nl(externe link).