Eigenaren van maatschappelijk vastgoed die hun gebouwen energiezuiniger willen maken kunnen hiervoor subsidie krijgen. De regeling staat onder andere open voor zorg-, onderwijs- en culturele instellingen. Dat zijn bijvoorbeeld bibliotheken, buurtcentra, religieuze gebouwen of musea. Kantoren, bedrijfspanden en sport zijn uitgesloten van deze regeling.

Stijgende energierekening

De energierekening stijgt en dit heeft voor maatschappelijk vastgoed vaak flinke gevolgen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt deze vastgoedeigenaren met een subsidie: de Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DuMaVa) subsidie. U kunt hierbij als gebouweigenaar aanspraak maken op financiële ondersteuning voor energiebesparende maatregelen. Een welkome bijdrage aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Met als resultaat een lagere energierekening.

Wat houdt de regeling in?

Deze subsidieregeling vergoedt een deel van de kosten voor het toepassen van energiebesparende maatregelen. In de regeling zijn diverse maatregelen opgenomen, waaronder isoleren, het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen, maar ook een groen dak. De lijst met maatregelen staat op rvo.nl(externe link).

Voorwaarden

  • Er ligt een energieadvies ten grondslag aan de aanvraag; in dit advies zijn de kosten en besparingen van de maatregelen opgenomen.
  • Gebouwen moeten minimaal 10 jaar oud zijn. Gebouwen vanaf bouwjaar 2012 komen alleen in aanmerking als zij voor de warmtevoorziening van het gas af gaan.

Aanvragen

U kunt uw aanvraag indienen vanaf 3 oktober 2022 tot 31 december 2023. De aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Voor de jaren 2022 en 2023 is 150 miljoen beschikbaar gesteld.

Wat doet de gemeente voor u?

De aanvraag moet u als eigenaar zelf indienen. Wij staan klaar voor vragen en kunnen u helpen de aanvraag compleet te maken. Wij begeleiden u bij het advies welke maatregelen mogelijk zijn voor uw pand(en). Bent u nog in de oriënterende fase? Ook dan bent u welkom contact met ons op te nemen via duurzaam@krimpenerwaard.nl.

Interesse of vragen?

Heeft u interesse of heeft u vragen? Neem dan contact op met Nina Listing van de ODMH, via telefoonnummer 088 – 545 0000. U kunt uw vragen daarnaast ook stellen tijdens het webinar over de DuMaVa-regeling op 13 september.