Op 15 maart vonden de verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten en het waterschap. In de gemeente Krimpenerwaard konden de inwoners hun stem uitbrengen bij 31 stembureaus verdeeld over de gemeente.

Wie mag stemmen?

U mag stemmen voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten als u:

  • op 30 januari 2023 ingeschreven bent in de Basisregistratie Personen in deze gemeente
  • én de Nederlandse nationaliteit bezit
  • én op 15 maart 2023 18 jaar of ouder bent.

U mag stemmen voor de Waterschapsverkiezingen als u:

  • op 30 januari 2023 ingeschreven bent in de Basisregistratie Personen in deze gemeente
  • én op 15 maart 2023 18 jaar of ouder bent.

Goed om te weten

Als u mag stemmen voor de Provinciale Staten- en/of Waterschapsverkiezingen, dan ontvangt u vanzelf een stempas. Deze krijgt u uiterlijk 1 maart 2023 thuisgestuurd. Het kan zijn dat u maar één stempas krijgt, omdat u maar voor één van de twee verkiezingen stemrecht heeft.

Op wie kan ik stemmen?

Ieder huishouden heeft voor 10 maart een kandidatenlijst ontvangen. Op de websites van provincie Zuid-Holland en de waterschappen vindt u informatie over de politieke partijen en kandidaten die meedoen aan de verkiezingen. Op de websites van de partijen leest u hun plannen.

Waar kan ik stemmen?

Om te stemmen gaat u naar een stembureau in de gemeente waar u woont. Houd er rekening mee dat u niet in ieder stembureau uw stem uit kunt brengen voor alle waterschappen. Op uw stempas en in het overzicht van de stembureaus is aangegeven voor welk waterschap u bij een stembureau kunt stemmen.

Stembureaus

Iemand anders laten stemmen

Bent u bijvoorbeeld ziek of op vakantie en kunt u zelf niet stemmen? Dan kan iemand anders dat voor u doen. Dat kan op 2 manieren.

Achterkant van uw stempas

Vul de achterkant van uw stempas in. Geef uw ingevulde stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de kiezer die voor u gaat stemmen. De kopie mag ook een duidelijke foto op een mobiele telefoon of een tablet zijn. 

Schriftelijke volmacht

Een schriftelijke volmacht kunt u niet meer aanvragen. Dit was mogelijk tot uiterlijk 10 maart om 17.00 uur.

Stemmen in een andere gemeente

Om te stemmen gaat u naar een stembureau in de gemeente waar u woont. Wilt u in een andere gemeente stemmen? Dan heeft u een kiezerspas nodig. 

Voor de Provinciale Statenverkiezing kunt u met een kiezerspas in elke andere gemeente binnen de Provincie Zuid-Holland stemmen. Voor de waterschapsverkiezing kunt u met een kiezerspas stemmen in elke andere gemeente die binnen de grenzen van het waterschap valt.

Uw verzoek om een kiezerspas moest uiterlijk op 10 maart 2023 om 17.00 uur ontvangen zijn door de gemeente.

Meer informatie

Op het gemeentekantoor in Stolwijk, afdeling Klant Contact Centrum, kunt u alle informatie krijgen over de verkiezingen. U kunt telefonisch contact opnemen via 14 0182 of op afspraak langskomen.