Wat is het?

De Starterslening is een lening waarmee u nét een beetje extra kunt lenen voor het aankopen van uw eerste woning. Een Starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek. Hiermee vult u het verschil aan tussen de aankoopprijs van uw woning en de (eerste) hypotheek bij de bank.

U betaalt over de eerste 3 jaar van de Starterslening geen maandlasten. De Starterslening mag gebruikt worden voor een bestaande woning, of een woning die nog gebouwd moet worden.

Voorwaarden

Om recht te hebben op de starterslening moet u voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder op het moment van aanvragen.
  • U gaat zelf of samen met uw partner wonen in de woning waarvoor de Starterslening wordt verstrekt.
  • U heeft zelf of samen met uw partner niet eerder een koopwoning gehad.
  • U en uw eventuele partner wonen op het moment van de aanvraag bij ouders, op kamers of zelfstandig in een huurwoning.
  • U en uw eventuele partner wonen in Nederland en hebben een voorlopige of voorwaardelijke verblijfsvergunning.
  • Uw woning heeft een koopsom of aanneemsom tot de actuele maximale grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat wil zeggen een woning met een aankoopprijs die niet hoger is dan € 405.000,- (prijspeil 2023). Dit is inclusief verbeterkosten en meerwerk.
  • U kunt maximaal 20% van de koopsom of aanneemsom lenen met een maximaal bedrag van € 45.000,- per lening, inclusief verbeterkosten en meerwerk.
  • De eerste hypotheek moet met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn verkregen.

Hypotheekadviseurs zijn vaak op de hoogte van de voorwaarden van de Starterslening en kunnen u meer vertellen over de lening en de financiële gevolgen voor u als koper.

Starterslening aanvragen

U kunt de Starterslening aanvragen via de onderstaande knop. Dit kan zodra u een (voorlopig) koopcontract heeft ondertekend. De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Als u recht heeft op een Starterslening van SVn, ontvangt u een toewijzingsbrief. Met deze brief kunt u een digitale aanvraag indienen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Bekijk de website van SVn(externe link) voor meer informatie over de starterslening en een proefberekening.

Starterslening aanvragen

Contact

Heeft u vragen over de Starterslening? Wij helpen u graag verder. Neem voor meer informatie contact met ons op via 14 0182 of via het contactformulier op onze website.