De gemeenteraad heeft afgelopen maart een motie aangenomen, om te komen tot een jeugdgemeenteraad. In aanloop tot de jeugdgemeenteraad is besloten om zoveel mogelijk jongeren kennis te laten maken met (gemeente)politiek en democratische besluitvorming. De raad heeft vervolgens alle leerlingen van groep 7 en combinatieklassen 7/8 van de Krimpenerwaardse basisscholen uitgenodigd om deel te nemen aan het spel Democracity.

Wat is Democracity?

Democracity is een educatief spel waarin basisschoolleerlingen samen een stad bouwen met ondersteuning van een begeleider van voorlichtingscentrum ProDemos. Door politieke partijen op te richten en vervolgens keuzes te maken over de inrichting van de stad, ervaren scholieren hoe een gemeenteraad (volksvertegenwoordiging) werkt.

Wat is het doel? 

Met dit interactief spel zet gemeente Krimpenerwaard op toegankelijk wijze de deuren open voor alle basisscholen om jongeren te enthousiasmeren over politiek. Hiervoor is een aantal dagdelen in de maanden september en oktober gereserveerd. Dan bezoeken ruim 300 basisschoolleerlingen de raadzaal van Lekkerkerk. Aansluitend kunnen de kinderen nog vragen stellen aan twee raadsleden die tevens vertellen over hun rol in de gemeenteraad.

Fotograaf: Bart van Vliet