Wat is het?

Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op uw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet u een nieuw rijbewijs hebben. Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Online verlengen is dan niet mogelijk. Lees welke stappen u moet nemen op de pagina Rijbewijs kwijt of gestolen.

Online verlengen

1. Foto en handtekening

Laat een pasfoto maken bij een erkende fotograaf of fotocabine. U zet hier ook uw handtekening. Neem uw huidige rijbewijs (of rijbewijsnummer) mee. In de Krimpenerwaard kunt u terecht bij de onderstaande fotografen. Kijk in de locatiewijzer(externe link) voor fotografen en fotocabines in andere plaatsen.

 • DA drogisterij en parfumerie Rodenburg in Bergambacht
 • Drogisterij Ceelen in Ouderkerk aan den IJssel
 • Drogisterij de Groot in Lekkerkerk
 • Drogisterij Flach de Goudsbloem in Krimpen aan de Lek
 • Drogisterij Flach in Stolwijk

2. Bevestigingsmail

De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening (voor op uw nieuwe rijbewijs) naar RDW. Binnen een paar minuten krijgt u een e-mail van RDW. Hierin staat of uw aanvraag is goedgekeurd en of u het rijbewijs online kunt verlengen.

3. Inloggen en betalen

U kunt uw rijbewijs nu verlengen via de RDW(externe link). Hiervoor logt u in via de DigiD-app met ID-check(externe link). De ID-check moet u zelf toevoegen. Betaal de kosten via iDEAL. Let op: is uw identiteitskaart uitgegeven voor 2015? Log dan in met een activeringscode per sms(externe link). Dit kan alleen als u uw telefoonnummer aan uw DigiD-account heeft toegevoegd.

4. Rijbewijs ophalen

Na 2 werkdagen krijgt u een e-mail, met het bericht dat uw nieuwe rijbewijs klaar is. U kunt nu afspraak maken maken om uw rijbewijs op te halen bij het gemeentekantoor. Neem uw huidige rijbewijs mee: die levert u in. U moet uw rijbewijs binnen 3 maanden ophalen. Bent u te laat? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen.

Op het gemeentehuis regelen

U kunt de verlenging van uw rijbewijs ook op het gemeentekantoor regelen. Dit kan alleen op afspraak. Wij geven u een afhaalbewijs mee, voor als u uw rijbewijs komt ophalen. U gaat dus 2 keer naar het gemeentekantoor. 

Afspraak maken

Meenemen

 • Pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s(externe link).
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Geldig paspoort of identiteitskaart.
 • Uw verlopen rijbewijs.

Wat kost het?

 • Rijbewijs: € 44,65
 • Spoedtoeslag: € 34,10

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld. Bel voor een afspraak naar telefoonnummer 14 0182. Samen met u kijken we wat een goed moment is voor uw afspraak, zodat u uw rijbewijs op tijd in huis heeft. Zonder afspraak kunnen wij u niet helpen.

Geldigheid rijbewijs

Het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. De geldigheid hangt af van uw leeftijd, de categorie van het rijbewijs, of medische redenen voor een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur.

LeeftijdGeldig
Jonger dan 65 jaar10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaar    Tot 75e verjaardag    
Tussen de 70 en 75 jaar5 jaar
Ouder dan 75 jaarMaximaal 5 jaar