Het is momenteel erg druk bij ons aan de telefoon. Verloopt uw rijbewijs binnenkort? Maak dan vier weken van tevoren een afspraak. U kunt uw nieuwe rijbewijs maximaal 5 werkdagen na de afspraak ophalen.

Wat is het?

Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op uw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en heeft u een nieuw rijbewijs nodig. U mag dan niet meer rijden, totdat u een nieuw rijbewijs heeft. Ook als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie, moet u een nieuw rijbewijs aanvragen. Of als uw rijbewijs niet meer leesbaar is. U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Het aanvragen van een rijbewijs duurt 5 werkdagen.

Afspraak maken

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld. Bel voor een afspraak naar telefoonnummer 14 0182. Samen met u kijken we wat een goed moment is voor uw afspraak, zodat u uw rijbewijs op tijd in huis heeft. Zonder afspraak kunnen wij u niet helpen.

Wat kost het?

Rijbewijs:€ 41,60
Spoedtoeslag:€ 34,10

Wat heb ik nodig?

  • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Om uw rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR.

Geldigheid rijbewijs

LeeftijdGeldig
Jonger dan 65 jaar10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaar    Tot 75e verjaardag    
Tussen de 70 en 75 jaar5 jaar
Ouder dan 75 jaarMaximaal 5 jaar

Gezondheidsverklaring

Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Deze Gezondheidsverklaring kunt u online bij het CBR invullen. Bent u 75 jaar of ouder? Dan kunt u het formulier ook aanvragen bij de gemeente. In de volgende situaties hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

  • U vraagt voor de eerste keer een praktijkexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs
  • U wilt rijbewijs C en/of D halen of dit verlengen
  • U hebt een medische beperking
  • Uw rijbewijs is ingenomen
  • U bent 75 jaar of ouder