Wat is het?

Bent u uw rijbewijs kwijt of is uw rijbewijs gestolen? Dan kunt u bij de gemeente een verklaring invullen dat u uw rijbewijs kwijt bent. Daarna vraagt u meteen een nieuw rijbewijs aan. U hoeft dus niet meer naar de politie om aangifte te doen. Maak hiervoor wel eerst een afspraak bij de gemeente.

Afspraak maken

Hoe werkt het?

  • U vult een verklaring van vermissing in bij de gemeente en vraagt gelijk daarna persoonlijk een nieuw rijbewijs aan.
  • U vult een formulier in waarin u uitlegt hoe u het oude document bent kwijtgeraakt.
  • Neem het proces-verbaal van de politie mee als u uw rijbewijs in het buitenland bent kwijtgeraakt.
  • U moet uw rijbewijs persoonlijk komen ophalen. Dit moet binnen 3 maanden na uw aanvraag.

Na 5 werkdagen is u uw rijbewijs klaar. Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien

Wat heb ik nodig?

  • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Een geldig identiteitsbewijs.

Wat kost het?

Rijbewijs: € 41,60
Spoedtoeslag: € 34,10

Spoedaanvraag

Heeft u een spoedaanvraag gedaan? Dan kunt u het rijbewijs meestal al de volgende werkdag ophalen. De aanvraag moet dan vóór 14.00 uur ingediend zijn. Een spoedaanvraag kost extra geld.

Aangifte doen in het buitenland

Bent u uw rijbewijs in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. In Nederland hoeft u als u terugkomt uit het buitenland geen aangifte meer te doen bij de politie. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een verklaring van vermissing invullen en een nieuw rijbewijs aanvragen.

Rijbewijs teruggevonden

Als u een verklaring invult op het gemeentehuis, wordt het oude rijbewijs ongeldig verklaard. Deze ongeldig verklaring kan niet worden teruggedraaid. Heeft u het rijbewijs als vermist laten registreren en vindt u hem weer terug? Dan kunt u het rijbewijs het beste inleveren bij de gemeente.