Aan de Heemraadsweg in Ouderkerk aan den IJssel wordt een proef gedaan tegen bodemdaling. Bij dit regionale project worden verschillende ophoogmethodes uitgeprobeerd, op meerdere plekken.

Onderzoek naar bodemdaling

De bodem in de Krimpenerwaard bestaat uit veen. Dit zorgt ervoor dat de bodem steeds zakt. De straten zakken mee, met als gevolg hobbels en gaten in de weg. Soms ontstaan er zelfs grote hoogteverschillen tussen de straat en de woningen. De gemeente moet daarom regelmatig de straten ophogen. 

Samen met andere gemeenten in Het Groene Hart werkt de gemeente aan een onderzoek naar bodemdaling. In samenwerking met Deltares voeren wij de komende drie jaar metingen uit om te onderzoeken hoe snel de bodem daalt. Om dit te kunnen meten, wordt er op deze plek een zogeheten extensometer geplaatst.

Betere keuzes

Na de proef tegen bodemdaling kunnen er in de toekomst betere keuzes worden gemaakt voor vernieuwende ophoogmaterialen. Hiermee wordt de overlast voor bewoners verminderd en zijn er lagere kosten voor beheer en onderhoud van wegen.

In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd wat er aan de Heemraadsweg gebeurt. Wilt u meer weten over dit project? Kijk voor meer informatie op bodemdalingdebaas.nl.

Bekijk het filmpje over de proef tegen bodemdaling op Youtube.