HOME  |  Nieuwsberichten  |  Wethouder de Wit: "zo maak je erfgoed beleefbaar"

Wethouder de Wit: "zo maak je erfgoed beleefbaar" (07-02-2019)

Koeneschans opnieuw ingericht

Met je mobiele telefoon terugkijken op het Rampjaar 1672. Een nieuwe ‘virtual reality’-beleving maakt een klein onderdeel van de rijke geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie zichtbaar voor iedereen. Wethouder Leon de Wit had woensdag 6 februari de primeur.

De Koeneschans maakte eeuwen geleden deel uit van de haastig aangelegde verdedigingslinie de provincie Holland te beschermen tegen de binnenvallende Franse troepen. De virtual reality-beleving, twee nieuwe informatiepanelen en een comfortabele bank maken het vanaf nu mogelijk dit unieke culturele erfgoed opnieuw te beleven.

Terug naar 1672

Het is niet precies bekend hoe de Koeneschans er uitzag in het Rampjaar 1672, maar met de virtual reality-kijker kan iedereen met een mobiele telefoon een impressie krijgen van deze militaire wachtpost.

Beleef de Vlist

De afgelopen jaren zag je op het groene schiereilandje alleen wat geiten grazen. Het veelomvattende project Beleef de Vlist heeft hier verandering in gebracht en de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie weer zichtbaar gemaakt voor publiek. Naast een virtual reality-kijker is ook een grote zitbank op de schans geplaatst. De houten constructie van de bank volgt de contouren van de oude bebouwing op de Koeneschans. Hierdoor kan iedereen, net als de soldaten in 1672, vanaf de bank uitkijken richting Schoonhoven en Polsbroek. Infopanelen leveren achtergrondinformatie voor de geïnteresseerde bezoeker.

Het project Beleef de Vlist bestond uit meer dan alleen de inrichting van de Koeneschans: Betrokken omwonenden leerden in een aantal bijeenkomsten het verhaal van de Koeneschans door te vertellen. Ook wordt dit voorjaar, in samenwerking met lokale ondernemers, een informatieve folder over het gemaakt.

Het schiereilandje is vrij toegankelijk voor publiek. Vanwege beperkte parkeerfaciliteiten zijn wandelen of fietsen de beste manier om dit prachtige gebied te ontdekken.

Natuurbeschermingsorganisatie Zuid-Hollands Landschap is sinds 2013 eigenaar van de Koeneschans. In samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland is de rijke (landschaps)-geschiedenis van de Vlist weer tot leven gebracht in het project Beleef de Vlist. Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, door middel van een bijdrage vanuit de Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie en het uitvoeringsprogramma Groen, de gemeente Krimpenerwaard en Streekfonds Krimpenerwaard.

Foto: Floris Schleplitz