HOME  |  Nieuwsberichten  |  Grote brand in Timmerfabriek Stolwijk update 18 februari

Grote brand in Timmerfabriek Stolwijk update 18 februari (16-02-2019)

Zaterdag 16 februari woedde er een zeer grote brand bij een timmerfabriek aan de Nijverheidsweg in Stolwijk. In de timmerfabriek lagen ook kunststof kozijnen opgeslagen. Om 7.00 uur gaf de brandweer het sein 'brandmeester'. 

Brandlocatie

De voorzijdes van alle panden en de Nijverheidsweg zijn inmiddels gereinigd en vrijgegeven door het onafhankelijk laboratorium. De panden van de buren zijn dus weer toegankelijk. De asbestproblematiek beperkt zich dus tot het pand en nabije omgeving van Nijverheidsweg 30 te Stolwijk. 

Het voetbalveld met natuurgras is maandagavond weer beschikbaar voor de trainingen. De kunstgrasvelden worden dinsdag 19 februari gereinigd. 

Hoe om te gaan met de asresten?

In een deel van Stolwijk zijn door de brand asresten terecht gekomen. De asresten kunnen verwijderd worden (bij voorkeur met huishoudhandschoenen aan). Speeltoestellen, tuinmeubelen, auto’s, etc. kunnen met water/zeep schoongemaakt worden. Na afloop raden wij u aan om uw handen te wassen met water/zeep.

De verspreiding van asresten (roetdeeltjes) bij de brand in Stolwijk is met name in het gele gebied op onderstaande kaart. Er is GEEN asbest aangetroffen in dit gebied. Asbest is alleen aangetroffen op het brandadres.

Plattegrond brand Stolwijk


Veelgestelde vragen

1. Hebben huisdieren nog speciale aandacht nodig?

Let goed op dat huisdieren geen asresten opeten.

2. Ik heb groenten/fruit in mijn tuin, kan ik die eten?

Eet geen gewassen met zichtbare roetdeeltjes er op. Wij raden aan om groenten en fruit die niet zichtbaar verontreinigd zijn uit voorzorg te schillen of te pellen of te wassen. Gewassen die geteeld worden in kassen waarvan de ramen dicht stonden kunnen gewoon worden genuttigd.

3. Ik heb groenten/fruit gegeten uit mijn tuin, kan ik daar ziek van worden?

Wanneer de betreffende groenten/fruit zichtbaar verontreinigd waren met roet, heeft u mogelijk een licht verhoogd risico gelopen om op lange termijn ziek te worden, als:

 • de groente/het fruit verontreinigd was met roet;
 • én u de groente/het fruit niet heeft geschild of gewassen;
 • én als u er heel veel van heeft gegeten.

Dit geldt niet bij enkele stuks groente/fruit, meestal is dan het risico te verwaarlozen.

4. Mijn kinderen speelden in de tuin/zandbak, moet ik mij zorgen maken?

Nee, vaak gaat het om een kleine hoeveelheid stoffen waaraan uw kinderen kort zijn blootgesteld. De kans op gezondheidseffecten, zoals prikkelende ogen, neus, keel en luchtwegen, leidend tot tranen en hoesten, is erg klein en u hoeft zich dus geen zorgen te maken. Bovendien gaan de klachten voorbij wanneer uw kinderen niet meer aan de rook worden blootgesteld. Maakt u zich ongerust vanwege gezondheidsklachten, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. De Huisartsenpost Midden-Holland in Gouda is te bereiken via telefoonnummer 0182-322488.

Wij adviseren u om wel de volgende voorzorgsmaatregelen te treffen:

 • Het is verstandig om de speelplekken goed te inspecteren. Roetneerslag op speeltoestellen kan met warm water en zeep worden verwijderd;
 • Zichtbare brokstukken kunnen verwijderd worden door ze met handschoenen op te pakken en in te leveren als klein chemisch afval (KCA) bij uw gemeente;
 • Grasveldjes, waar gespeeld wordt, kunnen worden gemaaid. Het gemaaide gras kan worden verzameld en afgevoerd als normaal afval;
 • Ook kunt u bij zichtbare roetvervuiling de toplaag van het zand in de zandbak verwijderen en vervangen voor schoon zand.

5. Er liggen verbrandingsresten en roetdeeltjes in mijn tuin; wat moet ik doen?

Verbrande brokstukken bevatten vrijwel altijd schadelijke stoffen. De verwachting is dat de blootstelling aan deze brokstukken (via de huid, via de mond of via inademing) relatief gering is. Als u van de gemeente hoort dat u zelf de verbrandingsresten en roetdeeltjes mag verwijderen dan kunt u de volgende voorzorgsmaatregelen opvolgen om mogelijke blootstelling zo veel mogelijk te voorkomen:

 • Zichtbare brokstukken kunnen verwijderd worden door ze met handschoenen op te pakken en in te leveren als klein chemisch afval (KCA) bij uw gemeente;
 • Zichtbare roetdeeltjes op auto’s, tuinmeubilair etc. kunnen worden afgewassen met warm water en zeep;
 • Gras kan worden gemaaid;
 • Kinderen doen vaak hun (vieze) handen of (vieze) dingen in hun mond. Hierbij krijgen ze kleine hoeveelheden grond en stof binnen die aan hun handen is blijven plakken. Geadviseerd wordt om de plekken waar kinderen spelen te inspecteren op de aanwezigheid van brokstukken en roet. Als dit aanwezig is, dan dient dit te worden verwijderd (zie ook het antwoord op de vorige vraag).