Wat is het?

Wanneer iemand is overleden, dan geeft meestal de uitvaartverzorger aan de gemeente door dat deze persoon is overleden (overlijdensaangifte). Als nabestaande kunt u ook zelf de overlijdensaangifte doen. Dit moet in de gemeente waar de persoon is overleden.

Bent u uitvaartondernemer? Dan kunt de aangifte van overlijden digitaal doorgeven:

Digitaal aangeven (alleen voor uitvaartondernemers)

Regelt u de aangifte van het overlijden van uw dierbare liever zelf? Dan kan dit aan de balie in Stolwijk (maak hiervoor eerst een afspraak):

Afspraak maken

Een overlijden geeft u binnen 6 werkdagen door aan de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon in is overleden. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt hierover een akte op. Hierbij geeft hij ook een verlof (toestemming) om te mogen begraven of cremeren en een uittreksel van de akte mee. 

Verwerking persoonsgegevens

Wij verwerken het overlijden in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo zijn overheidsorganisaties automatisch op de hoogte.

Overlijden in het buitenland

Als een inwoner uit Nederland in het buitenland is overleden, geeft u dit door aan de gemeente waar deze persoon woont in Nederland. Hiervoor heeft u een overlijdensverklaring nodig uit de plaats waar betrokkene is overleden. Dit document moet geldig zijn gemaakt voor gebruik in Nederland.

Wat kost het?

Een uittreksel van de overlijdensakte kost € 14,00.

Wat heb ik nodig?

  • geldig legitimatiebewijs van de persoon die aangifte doet
  • doktersverklaring van het overlijden (een zogenaamde A-verklaring)
  • trouwboekje (niet verplicht)

Tips

Uitstel van begraven of crematie

Soms is het niet mogelijk om iemand binnen 6 werkdagen na overlijden te begraven of cremeren. U kunt dan uitstel vragen aan de burgemeester. Meestal regelt de uitvaartondernemer dit uitstel. U kunt uitstel van de begrafenis of crematie vragen in bijzondere situaties:

  • familieleden moeten uit het buitenland komen
  • het lichaam moet onderzocht worden vanwege een misdrijf
  • slechte lichamelijke toestand van de moeder van een kind dat doodgeboren of kort na geboorte overleden is

Overlijden in het buitenland

Is een inwoner uit Nederland in het buitenland is overleden? Dan geeft u dit door aan de gemeente waar deze persoon woonde. Hiervoor hebt u een (gelegaliseerde) overlijdensakte nodig uit de plaats waar betrokkene is overleden. U kunt daarom het beste contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Is er in het land waar u bent geen Nederlandse diplomatieke post? Dan kunt u naar de ambassade gaan van een ander EU-land. Of neem contact op met uw reisorganisatie of lokale politie. Meer informatie vindt u op Rijksoverheid.nl

Hoe werkt het?

Begrafenisondernemers kunnen digitaal aangifte doen van overlijden en hoeven daarvoor niet meer naar het gemeentehuis te komen.

  • Wanneer vóór 15.00 uur de aangifte wordt gedaan, zal de gemeente uiterlijk de volgende werkdag alle stukken per post en e-mail verzenden.
  • U hoeft alleen te zorgen dat de B-enveloppe en de A-verklaring aan het eind van elke maand bij ons binnen zijn. U levert de documenten af bij de balie of stuurt ze per post naar ons toe.
  • Voor het doen van digitaal aangifte heeft u eHerkenning nodig (minimaal 2+). Via de website van eHerkenning kunt u deze aanvragen.