De impact van een overval of inbraak is groot. Politie en gemeenten zetten zich in om inbrekers, overvallers en straatrovers aan te pakken. Deze aanpak is niet compleet zonder aandacht voor heling. Belangrijk bij die aanpak is het gebruik van het Digitaal Opkopers Register.

Wat is het Digitaal Opkopers Register?

Gestolen goederen vinden soms een nieuwe eigenaar via opkopers of handelaren. Denk bijvoorbeeld aan kunstvoorwerpen, auto’s, fietsen, sieraden en smartphones. Opkopers en handelaren zijn verplicht een gewaarmerkt register bij te houden. Bij registratie in het Digitale Opkopers Register kunt u zien of de voorwerpen die u aangeboden krijgt, van diefstal afkomstig zijn. Dit voorkomt heling.

Aanmelden voor het Digitaal Opkopers Register(externe link)

Wat is heling?

Heling is het kopen of verkopen van spullen, waarvan u weet (of kunt weten) dat ze gestolen zijn. Heling is een misdrijf en dus strafbaar, er staat gevangenisstraf op. Voorbeelden van heling zijn het aanbieden van een gestolen smartphone bij een opkoper of het verkopen van gestolen sieraden aan een juwelier. Maar ook het verkopen van een gestolen fiets via Marktplaats is heling.

Moet ik mij aanmelden als handelaar?

Handelaren in gebruikte of ongeregelde goederen zijn wettelijk verplicht zich bij de gemeente te melden. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft hiervoor het Digitaal Opkopers Loket ontwikkeld. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening Krimpenerwaard zijn handelaren verplicht een gewaarmerkt register bij te houden, waarin de goederen worden opgenomen. De burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard heeft hiervoor het Digitaal Opkopers register aangewezen.

Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?

Het Digitaal Opkopers Register is gebruiksvriendelijk en gratis. Via het Digitaal Opkopers Loket kan een handelaar zich eenvoudig online bij de gemeente als opkoper aanmelden. De handelaar hoeft hiervoor alleen een account aan te maken. Het Digitaal Opkopers Register is hier aan gekoppeld. De handelaar kan dan bij aanmelding direct aangeven dat hij gebruik wil maken van het Digitaal Opkopers Register.

Het register wordt door de handelaar ingevuld op het moment van inkoop. Vanaf dat moment geldt er een bewaartermijn van vijf dagen voordat het bewuste artikel weer mag worden verhandeld. Binnen die termijn heeft de politie de mogelijkheid om informatie over gestolen goederen te vergelijken met de geregistreerde waar. Mocht de handelaar zich niet aan de verplichtingen en verboden houden, dan maakt hij zich strafbaar aan één of meerdere overtredingen of misdrijven. Dit staat beschreven in de wet.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of heeft u hulp nodig bij het aanmelden van het Digitaal Opkopers Loket, dan kunt contact opnemen met het team Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Krimpenerwaard: tel. 140182 of per e-mail: meldpuntoov@krimpenerwaard.nl