Graag wilden we u dit jaar weer trakteren op een aantrekkelijk programma waarbij veel monumenten hun deuren zouden openen. Helaas zorgt de coronacrisis voor een compleet andere editie van de Open Monumentendag dan we met elkaar voor ogen hadden. Toch zijn er musea, een enkel monument en/of Historisch Ontmoetingspunt te bezoeken. Uiteraard zorgen de plaatselijke organisaties ervoor dat dit op een veilige en verantwoorde manier kan plaatsvinden.

Het thema dit jaar is ‘Leermonument’. Zelf denk ik daarbij in de eerste plaats aan schoolgebouwen. Maar er zijn natuurlijk andere verbanden te leggen. Een kaasmakerij, bakkerij, zilversmid- of timmermanswerkplaats: plekken waar het ambacht van generatie op generatie is overgebracht.

Naar buiten

Met deze derde (Open) Monumentendagkrant nodigen we u vooral uit juist de buitenruimte van onze mooie monumenten te bewonderen. In alle elf kernen zijn met en door de historische verenigingen verrassende wandelroutes gemaakt die u laten zien dat uw eigen woon- en leefomgeving toch wel erg fraai is. Deze wandelroutes kunt u onder andere onderaan deze webpagina downloaden. In het midden van de krant zijn ook de fietsknooppunten opgenomen. Deze leiden u door historische linten met bijzondere boerderijen. Wie vóór 21 september een foto instuurt van een ‘leermonument’ in de Krimpenerwaard maakt bovendien kans op mooie prijzen!

Onderweg

In deze editie vindt u ook informatie over de musea in de Krimpenerwaard. Wist u dat museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht in de monumenten top-100 van Nederland staat? Bezoeken aan het Zilvermuseum in Schoonhoven, Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht, Museum De Vrijheid in Lekkerkerk en het Streekmuseum Krimpenerwaard beveel ik van harte bij u aan. Naast de cultuursector, waarmee het erfgoed nauw verbonden is, heeft ook de horeca het door de coronamaatregelen erg zwaar.

Een bezoekje aan een terras of horecagelegenheid maakt uw wandel- of fietstocht extra aangenaam.
Ik wens u veel plezier op één van uw leerzame tochten: geniet van onze prachtige Krimpenerwaard!


Leon de Wit,
wethouder monumenten
 

Bekijk hier het Open Monumentendag Magazine

Leermonumenten om van te genieten op 12 en 13 september
Leermonumenten om van te genieten op 12 en 13 september