Wat is het?

In de Winkeltijdenwet en de Verordening winkeltijden Krimpenerwaard staat wanneer winkels open mogen zijn. De gemeenteraad heeft op 25 september 2018 de Verordening winkeltijden vastgesteld en deze is op 1 oktober 2018 in werking getreden.

Hoe werkt het?

Winkeltijdenwet

  • Winkels mogen geopend zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur.
  • Op Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december geldt een sluitingstijd van 19.00 uur.
  • Op Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag moeten winkels gesloten zijn.

Verordening winkeltijden Krimpenerwaard

Voor supermarkten geldt een vrijstelling op zondag. Zij mogen dan open zijn tussen 13.00 en 17.00 uur.

  • Op Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag (als dit niet op een zondag is), mogen winkels geopend zijn. Op deze dagen geldt een vrijstelling voor alle winkels.
  • Voor de kernen Schoonhoven en Haastrecht wijst het college van burgemeester en wethouders per kalenderjaar maximaal 18 zon- en feestdagen aan. Op deze dagen mogen winkels geopend zijn tussen 13.00 uur en 17.00 uur.
  • Op zon- en feestdagen geldt een vrijstelling voor musea en winkels, waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren, alcoholvrije dranken en, door middel van een automaat, tabak en tabaksproducten, middelen ter voorkoming van zwangerschap en damesverband plegen te worden verkocht.

Wat moet ik doen?

Er hoeft geen aparte ontheffing te worden aangevraagd voor de vrijstellingen die in de Verordening winkeltijden Krimpenerwaard zijn geregeld. Het is de keuze van de winkelier om op de vrijgestelde dagen de winkel geopend te hebben.

In de kernen Schoonhoven en Haastrecht stemt het college van burgemeester en wethouders de zon- en feestdagenregeling af met de lokale winkeliers(verenigingen).