De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een grote toestroom van vluchtelingen. De rijksoverheid heeft de veiligheidsregio’s gevraagd om te zorgen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Voor de gemeente Krimpenerwaard houdt dit in dat we zorgen voor 140 opvangplekken. Met de aanvullende opvanglocatie in Lekkerkerk (voormalige IJsbaan Noord) en uitbreiding op de locatie in Krimpen aan de Lek voldoen we aan deze vraag. De noodopvanglocatie De Meent in Schoonhoven kan dan ook de deuren sluiten.

Langdurige opvanglocaties bieden plek aan 140 vluchtelingen

De gemeente Krimpenerwaard heeft in de plaatsen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek langdurige opvanglocaties gerealiseerd. Eind april zijn de eerste vluchtelingen uit Oekraïne vanuit noodopvanglocatie De Meent, hier naar over gebracht. In een langdurige opvanglocatie kan een vluchteling meer zelfstandig leven. Vluchtelingen die vanuit de veiligheidsregio aan onze gemeente worden toegewezen, worden ook direct in de langdurige opvanglocatie opgevangen. De derde langdurige opvanglocatie op het voormalige IJsbaan terrein in Lekkerkerk is inmiddels opgeleverd en kan in gebruik worden genomen.

Noodopvanglocatie De Meent sluit deuren per 21 juni

Met de ingebruikname van de derde langdurige opvanglocatie, kan noodopvanglocatie De Meent de deuren sluiten. Wethouder Ria Boere zegt hierover: “Noodopvanglocatie De Meent had een tijdelijk karakter, bedoeld om in de eerste opvang van vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen voorzien. De hulp van vrijwilligers om de noodopvanglocatie draaiende te houden was hard nodig. Mijn dank en waardering gaat dan ook uit naar hen die zich hiervoor hebben ingezet”.

Ruim 240 vluchtelingen opgevangen door gastgezinnen in de Krimpenerwaard

Naast de 140 plekken die de gemeente Krimpenerwaard aan Oekraïense vluchtelingen biedt, worden ook ruim 240 vluchtelingen door particuliere gastgezinnen opgevangen. “De gemeente Krimpenerwaard is haar inwoners zeer dankbaar voor het openstellen van hun huis. Het blijft bijzonder hoe onze inwoners zich belangeloos inzetten voor mensen die alles achter hebben moeten laten. Deze betrokkenheid maakt werkelijk verschil en wordt gewaardeerd”. Aldus burgemeester Pauline Bouvy-Koene van de gemeente Krimpenerwaard.

De komende periode wordt noodopvanglocatie De Meent in Schoonhoven ontmanteld. Gebruikers zoals verenigingen kunnen daarna weer gebruik maken van de faciliteiten van De Meent. Zij zijn, net als omwonenden, per brief hierover geïnformeerd.