Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de Krimpenerwaard is van 27 januari tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op de Joodse begraafplaats in Schoonhoven. Het monument in de Krimpenerwaard maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Het is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. 27 januari is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan.

Uitnodiging

Op maandag 27 januari vindt om 20:00 uur een stille tocht plaats vanaf De Hoge Vierschaar naar de Joodse begraafplaats ( Wal-zijde) in Schoonhoven. U bent uitgenodigd om vanaf 20:00 uur mee te lopen vanaf het stadhuis, Haven 37, naar de Joodse begraafplaats. 

Programma 

Rond 20:10 uur onthult Burgemeester Roel Cazemier het monument. U kunt de onthulling vanaf de Wal bekijken. De onthulling en herdenking zijn georganiseerd door de Oranjevereniging Oranje Boven in samenwerking met gemeente Krimpenerwaard. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 31 januari. 

20:10 uur - Joodse muziek
20:20 uur - Gedicht van Joodse dichteres Riet Peper
20:25 uur – Onthulling Levenslicht monument door burgemeester Roel Cazemier
20:30 uur – Noemen van families van Joodse slachtoffers uit Krimpenerwaard

Het monument

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de Krimpenerwaard zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Levenslicht

Bijschrift - Fotograaf: Marco de Swart