Wat is het?

Van ongedierte wilt u zo snel mogelijk af. De gemeente bestrijdt de bruine rat en de huismuis in de openbare ruimte. Ook als u last heeft van deze dieren in uw woning of op stukken van uw grond kan de gemeente de bestrijding verzorgen. Dat geldt niet als het om bedrijfsruimten en -percelen gaat. De gemeente bestrijdt geen mieren, slakken, bladluizen en wespen.

Melding doen van ongedierte

Eikenprocessierups

De gemeente bestrijd ook de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Heeft u op uw eigen terrein last van de eikenprocessierups? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding daarvan.

Mieren, slakken, bladluizen en wespen

Mieren, slakken, bladluizen en wespen kunt u zelf bestrijden. Hoe u dat het beste kunt doen, verschilt per soort. Wespennesten kunt u bijvoorbeeld beter niet zelf bestrijden. Laat dit altijd doen door een professioneel bedrijf voor ongediertebestrijding.

Muskusratten

Het Hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor de bestrijding van de muskusrat. Kijk voor meer informatie op de pagina Muskusrattenbestrijding

Tips

Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken. Wordt iemand ziek na een steek (verward, duizelig, benauwd), dan moet u meteen de dokter waarschuwen. Bij apotheken en outdoorwinkels kunt u pompjes kopen waarmee het gif uit de steek gezogen kan worden.

De eikenprocessierups kan lichamelijke klachten veroorzaken. U leest daar meer over op: