Update 20 mei 2020

Op 16 maart zijn alle kinderopvang en onderwijsinstellingen gesloten door het coronavirus. Sinds 16 maart heeft de gemeente Krimpenerwaard in samenwerking met kinderopvang organisaties en scholen de noodopvang georganiseerd voor kinderen met ouders in cruciale beroepen en/of kinderen in kwetsbare situaties. 

Hier vindt u de lijst van cruciale beroepen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/noodopvang-cruciale-beroepen-en-vitale-processen
Vanuit de gemeente is ook het proces voor 24-uurs opvang ingericht. Als beide ouders een cruciaal beroep hebben en beiden moeten werken, en geen mogelijkheden hebben in het eigen netwerk, kan hier een aanvraag voor worden gedaan. 

Fase vanaf 11 mei

Op 21 april heeft het kabinet besloten dat de kinderopvang (geheel) en de basisscholen (gedeeltelijk) op 11 mei weer opengaan. 
•    De reguliere kinderopvang is sinds 11 mei weer volledig geopend. Ouders zijn hierover geïnformeerd door de eigen kinderopvangorganisatie;
•    De reguliere basisscholen zijn sinds 11 mei weer open voor 50% van de bezetting, speciaal (basis)onderwijs is volledig open gegaan;
•    De BSO volgt het onderwijs bij de opening per 11 mei; ouders zijn geïnformeerd door de eigen kinderopvangorganisatie;
•    Ouders zijn door de scholen van hun kinderen geïnformeerd over hoe het onderwijs vanaf 11 mei a.s. wordt georganiseerd;
•    De noodopvang loopt door, ook na 11 mei; waarbij basisschoolkinderen met een noodopvangbehoefte gedurende schooltijd op de scholen worden opgevangen. Noodopvang binnen de dagopvang/gastouderopvang is beschikbaar voor klanten en niet-klanten. 
•    Voor klanten die buiten het reguliere contract noodopvang nodig hebben, wordt bij voorkeur de noodopvang binnen de eigen kinderopvangorganisatie georganiseerd. Indien niet mogelijk, kijkt de gemeente mee naar alternatieven. 
•    Indien noodzakelijk is 24-uurs opvang ook nog beschikbaar.

Kijkt u eerst goed in uw netwerk naar eigen mogelijkheden?

Als gemeente vragen we iedereen zijn verantwoordelijkheid te nemen in deze tijden. De noodopvang is beschikbaar indien nodig en zal, waar noodzakelijk, georganiseerd worden in samenwerking met kinderopvang en onderwijs. De bezetting op de kinderopvang is weer zoals voorheen, noodopvangplekken zijn schaars en worden alleen ingezet als het niet anders kan.  Wij vragen u dan ook met klem om, indien er binnen uw gezin één ouder werkzaam is in een cruciaal beroep, de organisatie van opvang zelf te regelen thuis.

Aanvragen noodopvang

De gemeente heeft hiervoor een digitaal loket ingericht waarbij ouders en professionals kunnen mailen naar onderwijsenopvang@krimpenerwaard.nl. Onderaan deze webpagina is het aanvraagformulier te downloaden. 

Veelgestelde vragen

Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van veelgestelde vragen over coronavirus en kinderopvang, die dagelijks wordt bijgewerkt.

Veelgestelde vragen kinderopvang Rijksoverheid 

Vragen?

Heeft u nog vragen over (nood)opvang in de gemeente Krimpenerwaard? Wilt u uw situatie bespreken met iemand of komt u er met de noodopvang in uw eigen kern niet uit? Neem dan contact op met de gemeente via onderwijsenopvang@krimpenerwaard.nl. Wij zullen uw berichten zo spoedig mogelijk beantwoorden. Indien u telefonisch contact wenst, vermeld in uw e-mail dan uw gegevens inclusief telefoonnummer, zodat we zo spoedig mogelijk contact op kunnen nemen. 

Aanvraagformulier noodopvang cruciale beroepen