Een overzicht van alle nieuwsberichten over het coronavirus in de gemeente Krimpenerwaard tot 24 juni 2020.

24 juni - 1,5 meter afstand is altijd de norm

We starten een nieuw hoofdstuk in de aanpak van het coronavirus. 1,5 meter afstand blijft de norm. Door afstand te houden, geven we elkaar meer ruimte. Meer informatie over de algemene regels: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/06/24/per-1-juli-15-meter-blijft-norm 

1,5 meter afstand blijft altijd de norm

3 juni - Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis

De zomer van 2020 wordt anders dan we gewend zijn. Op vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Om het coronavirus onder controle te houden, gelden er op veel plekken maatregelen.

Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis.

Update 1 juni - Testen op het coronavirus

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Zie hieronder wat u kunt doen. 

Update 1 juni - vanaf 1 juni kan de horeca open

Stap voor stap krijgen we meer ruimte. Ga je binnenkort naar een restaurant of café, houd dan rekening met elkaar en volg aanwijzingen op van het personeel. Want alleen samen krijgen we corona onder controle.
 

Update 19 mei - Nieuwe maatregelen coronavirus

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Update 18 mei - Trouwen in horecagelegenheid weer mogelijk vanaf 1 juni

De afgelopen periode moest onze gemeente het aantal trouwlocaties helaas verminderen vanwege het Coronavirus. De regering heeft de maatregelen nu versoepeld. Daardoor kan er vanaf 1 juni weer getrouwd worden in horecagelegenheden. Dit onder voorbehoud dat de regering de maatregel niet verandert. Er gelden wél aanvullende voorwaarden voor de locaties. Dit is nodig voor de veiligheid van de aanwezigen tijdens de huwelijksvoltrekking. We bezoeken vooraf de locaties om te controleren of aan alle voorwaarden wordt voldaan.

We hopen hiermee dat er meer invulling kan worden gegeven aan een mooie huwelijksvoltrekking.

Alle voorwaarden zijn te vinden op onze . Deze voorwaarden kunnen veranderen. Heb je trouwplannen? Hou dan onze site en de voorwaarden in de gaten.  

 

Update 8 mei - Onderwijs Krimpenerwaard in crisistijd

Na een intensieve periode van thuisonderwijs wordt de situatie maandag 11 mei iets anders. Want vanaf 11 mei gaan de scholen weer open met een aangepast rooster. De kinderen mogen weer naar de kinderopvang en de BSO gaat meedraaien in het schoolrooster.

Dit vergt veel van ons allemaal qua inzet en planning! Maar als we het samen doen, krijgen we veel voor elkaar!

 

 

Update 6 mei - Nieuwe maatregelen coronavirus

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. 

 

Update 29 april - Overzicht initiatieven en contactpunten corona

Kunt u extra hulp of een luisterend oor gebruiken in deze tijd? Er zijn veel initiatieven en mensen die willen helpen. Hieronder een overzicht van een aantal lokale en landelijke initiatieven en contactpunten. 

Update 27 april - Boodschap burgemeester Cazemier Koningsdag 2020

Corona maakt van Koningsdag dit jaar Woningsdag. Deze dag staat in teken van saamhorigheid, maar dan thuis.Helaas dit jaar geen vrijmarkten, optredens, evenementen of andere vormen van spontane samenkomsten zoals we gewend zijn. We vieren Koningsdag dit jaar zoveel mogelijk thuis. 

Hang vandaag de vlag met wimpel uit! Op Koningsdag mag dit vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Dit mag op deze Woningsdag natuurlijk ook. Maak er een mooie dag van!

Update 25 april - Ondernemers helpen ondernemers in coronatijd

Wethouder Jan Vente: ‘’Zeker ook ondernemers worden door coronamaatregelen getroffen. Daarom is het fijn dat de gemeente Krimpenerwaard in tijden van crisis kan zorgen voor verbinding. Het resultaat is een inspirerend verhaal voor ondernemers die tegen soortgelijke problematiek aanlopen”.

Ondernemers helpen ondernemers

Aan het begin van de coronacrisis vonden twee ondernemers elkaar. Een dreigend personeelstekort bezorgde hoofdbrekens bij Hewitex, producent van schoonmaakdoekjes. Terwijl een groot deel van het personeel van Arie Kok, Catering en Partyverhuur, noodgedwongen thuis zat. Een telefoontje veranderde veel voor deze twee ondernemers.

Arie Kok: ’’Toen wethouder Vente mij belde om te vragen hoe het ging, vertelde ik hem over ons personeel dat door de crisis thuis was komen te zitten. Ik heb een behoorlijke terugloop in aanvragen. Dus staan de busjes stil, staat de loods vol, maar gaan de kosten door.’’  

Diana de Kreij van Hewitex:‘’Wethouder Jan Vente belde mij ook om te vragen hoe het hier ging. Ik kon hem toen vertellen over de zorgen die ik had over het personeelstekort. Veel zorginstellingen hebben schreeuwende behoefte aan schoonmaakdoekjes. Het personeel van Arie Kok – mijn buurman op het bedrijventerrein - dat thuis zat was toevallig hetzelfde type personeel als dat ik nodig had. De verbinding was dus snel gelegd’’.

Meer initiatieven 

Ook andere initiatieven inspireren tot anders ondernemen. Zo bieden lokale ondernemers gezamenlijk de Krimpenerwaard Box aan: een boodschappendoos met lokale producten aan huis. 
Zie: www.supportyourlocalskrimpenerwaard.nl 
Een andere tip die wethouder Vente mee wil geven is dat ondernemers binnen het MKB bij het Ondernemersklankbord tijdelijk gratis gebruik kunnen maken van een klankbordtraject. Voor en door ondernemers. Zie: www.ondernemersklankbord.nl  

Laat je inspireren door deze voorbeelden. Samen ondernemen maakt sterker. Laten we daarom onze verhalen met elkaar delen. Om te inspireren en samen tot oplossingen te komen.

Contact

Ook eens van gedachten wisselen? Neem contact op met de ondernemersdesk. We staan dagelijks voor u klaar via: e-mail: ondernemers-corona@krimpenerwaard.nl of tel.: 0182 384 367. We hopen van u te horen!


 

Update 21 april - Aangepaste maatregelen coronavirus

De maatregelen in de aanpak van het coronavirus worden verlengd. Wel komt er voorzichtig ruimte voor kinderen en jongeren. ‬

Alle informatie over de maatregelen en de uitzonderingen:

Maatregelen coronavirus 21 april

Update 20 april | contact met welzijnsstichtingen in tijden van corona

Zorgt u voor een naaste en heeft u vragen of behoefte aan een luisterend oor? 
Wat doet het coronavirus met u als mantelzorger? Waar loopt u tegen aan met de beperkingen in sociaal contact, het stopzetten van dagbesteding, minder zorg en hulp die beschikbaar is of wat te doen als u zelf ziek wordt? Heeft u behoefte aan een persoonlijk gesprek of iemand die even met u meedenkt, bel of mail dan met de Welzijnsstichting in uw buurt: 

•    Stichting WON: 0180-522045 (9:00 uur -16:00 uur) / info@stichtingwon.nl 
•    SWOS: 0182-381227 (9:00 uur -12.30 uur) / info@swoschoonhoven.nl 
•    SWOK-midden: 0182-350012 (9:00 uur-12.30 uur)/ info@swok-midden.nl of appen met 06-21670279 
U kunt ook bellen of whatsappen met Mantelzorg.NL, het landelijk informatiepunt voor mantelzorgers via 030-7606055 (tot 20:00 uur ’s-avonds). En 24/7 biedt de Luisterlijn (voorheen Sensoor) de mogelijkheid tot een goed gesprek: 0900-0767 of lokaal 0182-548500.

In verband met het Coronavirus volgen wij de richtlijnen van het RIVM en zijn onze inloopspreekuren en ons kantoor tot nader order gesloten. Voor vragen, ondersteuning en advies zijn wij telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.00 uur via 0180-522045 of kijk voor een overzicht op onze speciale pagina Corona actueel.

Update 14 april - Testlocatie corona voor zorgmedewerkers van start

Vanaf maandag 6 april kan zorgpersoneel uit de regio Hollands Midden zich op corona laten testen bij de drive-in naast het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp. De GGD Hollands Midden, SCAL Medische Diagnostiek en het Alrijne ziekenhuis werken hierin samen. De test drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers van andere zorginstellingen dan ziekenhuizen, werkzaam in de regio Hollands Midden.

Wie kunnen zich laten testen

De coronatest drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers met klachten, die werkzaam en/of woonachtig zijn in de regio Hollands Midden. Denk aan medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Maar ook huisartsen zijn welkom. Zorgmedewerkers van ziekenhuizen kunnen zich in het eigen ziekenhuis laten testen. Zorgmedewerkers die kortademig zijn en verkoudheidklachten hebben kunnen direct bellen met het callcenter van de GGD Hollands Midden (085-0782878). Via een telefonische intake wordt bepaald of de zorgmedewerker in aanmerking komt voor de test. Zorgmedewerkers die meer dan 38 graden koorts hebben komen nog niet in aanmerking voor de test. Wij verzoeken hen thuis te blijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn.

Testbeleid

De GGD krijgt regelmatig vragen binnen van inwoners met de vraag of ook zij getest kunnen worden op corona. Kijk voor een toelichting op het huidige testbeleid op de site van het RIVM.
 

Update 14 april - SVHW verstuurt geen belastingaanslagen in april

Behalve dat ondernemers en ZZP-ers om uitstel van betaling kunnen vragen tot uiterlijk 31 augustus 2020, verstuurt SVHW in de maand april geen verdere belastingaanslagen en geen aanmaningen of dwangbevelen aan inwoners en bedrijven.
Het SVHW is een zelfstandige overheidsorganisatie die de WOZ-waarden vaststelt en de lokale belastingen heft en int.
Afhankelijk van hoe lang de maatregelen rondom het Corona virus duren, bekijkt SVHW maandelijks wat er gedaan kan worden om de financiële lasten voor de korte termijn te beperken.   
 

Update 10 april - Paasweekend gemeente Krimpenerwaard

Met een mooi zonnig paasweekend voor de deur snappen wij dat u er graag op uit wilt trekken. Toch verzoeken wij u met klem: geniet van de zon, maar doe dat dicht bij huis. Onderneem geen activiteiten in groepsverband zoals motortochten of fietstochten. Grote groepen zorgen voor knelpunten op krappere lokale wegen, dijkweggetjes of pontjes. Dit zorgt voor grote druk op de al beperkte ruimte. Blijf daarom dit jaar thuis. Wij rekenen erop dat u verstandige keuzes maakt.

Op plekken waarvan we verwachten dat het druk wordt, zullen we extra toezicht houden en handhaven. Blijf daarom dicht bij huis en vermijd drukke plekken.

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Deze maatregelen vragen veel aanpassing van iedereen en beperken ons in onze jaarlijkse tradities. Zeker met Pasen. Maar door ons met elkaar in te blijven zetten zorgen we dat we deze crisis zo snel en gezond mogelijk te boven komen.

 

Update 9 april - Verscherpt toezicht op dijken en veerponten in Krimpenerwaard en Lopik

De boodschap van Minister-President Rutte was duidelijk: Nederland vecht samen tegen corona en dat lijkt resultaat te hebben. Maar we moeten wel volhouden! Ook met het Paasweekend voor de deur is de boodschap onverminderd: Blijf thuis!

De maatregelen van het afgelopen weekend zijn in onze regio over het algemeen goed nageleefd. Dat betekent dat er voor het komend paasweekend geen extra maatregelen door de Veiligheidsregio Hollands Midden worden genomen. Wel blijft het onverminderd belangrijk dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven, afstand houden, drukke plaatsen vermijden en aanwijzingen opvolgen.

Dringende oproep 

Op een aantal plekken in onze regio, zoals op de dijken langs de rivieren en bij de veerponten, was tijdens het eerste mooie weekend van dit jaar wel extra drukte en overlast van grote groepen motorrijders en wielrenners. 
De burgemeesters van de gemeenten Krimpenerwaard en Lopik, Roel Cazemier en Laurens de Graaf, doen daarom een dringend beroep op motorrijders, wielrenners en andere recreanten om niet massaal tijdens het Paasweekend de regio te bezoeken. 
Burgemeester Cazemier: “Met een mooi Paasweekend voor de deur snappen wij dat u er graag op uit wilt trekken. Toch verzoeken wij u met klem: geniet van de zon, maar doe dat dicht bij huis. Onderneem geen activiteiten in groepsverband zoals motortochten of fietstochten. Grote groepen zorgen voor knelpunten op krappere lokale wegen, dijken of ponten. Dit zorgt voor grote druk op de al beperkte ruimte. Blijf daarom dit jaar thuis. Wij rekenen erop dat u verstandige keuzes maakt.
Op plekken waarvan we verwachten dat het druk wordt, zullen we extra toezicht houden en handhaven. Blijf daarom dicht bij huis, maak geen toertochten en vermijd drukke plekken. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle”.

Extra maatregelen Paasweekend

De politie ziet het komend weekend scherp toe op de verkeersveiligheid en handhaven van de verkeersregels en noodverordening. Motorrijders van de verkeerspolitie Den Haag ondersteunen hierbij de lokale politieteams. 
Om de verwachte drukte tijdens het Paasweekend beter te reguleren wordt de Lekdijk richting Lopik van vrijdag 10 t/m maandag 13 april 2020 afgesloten voor motorrijders ter hoogte van het zwembad in Schoonhoven en de gemeentegrens. Hiermee voorkomen we dat motoren op de dijk moeten keren. Verderop op de Lekdijk geldt al een verbod voor motorrijders. 
Daarnaast worden BOA’s en waarnemers van de gemeente specifiek bij veerponten ingezet. Onze handhavers zien extra toe of iedereen zich aan de regels houdt. Zij kunnen dit weekend daarom boetes uitdelen. Dit doen zij als zij zien dat mensen geen afstand houden en daarmee de gezondheid van anderen in gevaar brengen.

Parkeerterreinen recreatiegebieden gesloten

Grote parkeerterreinen bij recreatiegebieden als het Loetbos en de Surfplas blijven ook het komende Paasweekend afgesloten om de grote toestroom van bezoekers te voorkomen. 

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Deze maatregelen vragen veel aanpassing van iedereen en beperken ons in onze jaarlijkse tradities. Zeker met Pasen. Maar door ons met elkaar te blijven inzetten komen we deze crisis zo snel mogelijk te boven #AlleenSamen #blijfthuis

Update 3 april - Gemeente Krimpenerwaard ondersteunt ondernemers en inwoners met belastingmaatregel

Om ondernemers en zzp-ers, maar ook andere inwoners met betalingsproblemen tegemoet te komen en tijdelijk financiële ruimte te geven, neemt de gemeente Krimpenerwaard verschillende maatregelen.

Uitstel van betaling belastingen

De gemeente verstuurt aanslagen leges, lijkbezorgingsrechten, havengelden en marktgelden. De gemeente zet de volledige invordering hiervan voor iedereen stop tot 1 juli 2020. De gemeente stuurt dus geen aanmaningen en dwangbevelen. Dit geldt voor ondernemers en inwoners. Er hoeft dus geen contact met de gemeente te worden opgenomen om uitstel te krijgen. Wel kan een betalingsregeling worden gevraagd.

Het SVHW verstuurt voor de gemeente Krimpenerwaard aanslagen OZB, afvalstoffenheffing, rioolheffing, hondenbelasting, toeristenbelasting, lijkbezorgingsrechten (jaarlijks onderhoud) en BIZ.

Het SVHW geeft ondernemers en zelfstandigen meer ruimte om lokale belastingen te betalen. Zij kunnen bij de SVHW betaling in termijnen of uitstel van betaling aanvragen.

Opschorting aflossing lening bijstand zelfstandigen

Voor inwoners met een lening vanuit de bijstand voor zelfstandigen, biedt de gemeente de mogelijkheid om aflossingsverplichtingen op te schorten. Hierbij levert de gemeente maatwerk. Hiervoor kunnen inwoners een aanvraag indienen bij de afdeling Sociale Zaken van de gemeente.

Zelfstandige ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis kunnen een beroep op doen op de regeling Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers), wanneer zij aan de voorwaarden voor deze regeling voldoen. Bureau Zelfstandige Rotterdam (BZR) voert deze regeling uit voor gemeente Krimpenerwaard. Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/rbzcorona.

Meer informatie

Informatie coronavirus voor ondernemers

Update 30 maart - Derde Noodverordening van kracht

Derde Noodverordening van kracht

Sinds donderdagavond 26 maart is er in de Veiligheidsregio Hollands Midden een nieuwe noodverordening van kracht. 

Net als in de rest van Nederland zijn ook in gemeente Krimpenerwaard meer mensen ziek. Ook in onze regio liggen er mensen in het ziekenhuis en op de Intensive Care. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die in de persoonlijke sfeer getroffen is door het coronavirus. Mijn collega’s in het college van B&W en ik leven mee met hen en hun naasten, en wensen iedereen veel beterschap en sterkte toe. 

De afgelopen weken is er veel van u gevraagd. Ik  zie gelukkig grote veerkracht en bereidheid in onze gemeente om samen door deze moeilijke periode heen te komen. Daarbij realiseer ik mij dat de consequenties van de maatregelen zeer ingrijpend kunnen zijn. Denk hierbij aan ouderen in verzorgingstehuizen die geen bezoek meer krijgen, ondernemers en zelfstandigen die hun opdrachten kwijtraken en scholieren en studenten, die thuis onderwijs volgen, maar zonder hun sociale contacten. 

Zie ook de videoboodschap van burgemeester Roel Cazemier van 24 maart 2020. 

Belangrijkste maatregelen uit 3e noodverordening 

Nog te vaak gingen mensen de afgelopen tijd in grote groepen naar buiten. Vaak ook  hielden ze te weinig afstand. Op straat, in recreatie- en natuurgebieden en op het strand. 
De nieuwe noodverordening regelt dat mensen die - ondanks waarschuwingen - de regels naast zich neerleggen beboet mogen worden. Alle vormen van contactberoepen zijn verboden, voor zover er geen 1,5 meter afstand tot de klant gehouden kan worden. Dit verbod geldt tot en met 6 april voor onder andere, maar niet uitsluitend, masseurs, kappers en nagelstylisten. 

Naast horeca moeten nu ook speelhallen en casino’s hun deuren gesloten houden. Markten blijven open, deze vormen een essentieel onderdeel van de voedselketen. Wel moeten gemeenten en marktmeesters ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is. In de Krimpenerwaard zien we gelukkig dat dit prima verloopt. 

Groepen van 3 of meer personen

Nieuw is ook dat er een samenscholingsverbod geldt voor groepen van drie of meer personen die geen 1,5m afstand van elkaar houden. Houd daarom afstand van elkaar, op bijvoorbeeld de markt of als je een wandeling maakt. Personen uit hetzelfde huishouden en kinderen zijn hierop een uitzondering. Tot en met 12 jaar mogen kinderen onder toezicht van hun ouder(s) of voogd(en) met elkaar buiten blijven spelen. Ouders/Voogden moeten natuurlijk wel afstand tot elkaar houden.

Hoewel religieuze samenkomsten tot 30 personen niet verboden zijn, wordt nadrukkelijk geadviseerd  om niet fysiek samen te komen. 
Alleen samen krijgen wij het coronavirus onder controle
Ik realiseer me terdege dat de maatregelen niet makkelijk zijn. Ik wil nogmaals benadrukken dat iedereen een grote eigen verantwoordelijkheid heeft om deze maatregelen op te volgen. Volg ook de adviezen van het RIVM strikt op. Alleen samen krijgen wij het coronavirus onder controle.

Burgemeester Cazemier
 

Burgemeester Roel Cazemier

Update 24 maart - Videoboodschap burgemeester Cazemier aangescherpte maatregelen

Gisteravond zijn er aangescherpte maatregelen bekendgemaakt om het coronavirus tegen te gaan. Zie maatregelen op de website van de Rijksoverheid. 

 

Heeft u vragen over de nieuwe maatregelen? Bekijk dan de Q&A van de Rijksoverheid.

Update 24 maart | Samen tegen eenzaamheid

Samen tegen eenzaamheid

Ouderen lopen meer risico om geraakt te worden door het nieuwe coronavirus. Dat leidt tot minder sociaal contact en soms ook dat ze praktische hulp missen. In korte tijd zijn veel initiatieven ontstaan om te helpen. Ze laten zien dat Nederlanders er voor elkaar willen zijn. Hier lichten we er een aantal uit. Veel mensen kijken in eigen straat en kring wat zij daar kunnen betekenen. Social media worden ingezet met hashtags #coronahulp, #hartonderderiem en #eentegeneenzaamheid. En er ontstaan samenwerkingen. Dit is het moment om samenwerking in lokale coalities tegen eenzaamheid te benutten. En gebruik te maken van speciale telefonische hulplijnen en vraag-aanbodapps. Op www.eentegeneenzaamheid.nl/houdcontact wordt een overzicht bijgehouden met tips en initiatieven om contact te houden of hulp te bieden. Ook kunt u telefonisch terecht bij de welzijnsstichtingen in onze gemeente voor informatie, advies en ondersteuning:
SWOS    9.00-12.30 uur      0182-381227    info@swoschoonhoven.nl
SWOK    9.00-12.30 uur    0182-350012      info@swok-midden.nl
St. WON    9.00-16.00 uur    0180-522045     info@stichtingwon.nl
 

Update 24 maart - Loket Samenleving en Zorg Bergambacht gesloten

Het Loket Samenleving en Zorg in Bergambacht is dicht voor bezoekers. Het loket blijft wel telefonisch bereikbaar via 14 0182. Afspraken gebeuren zo veel mogelijk telefonisch of schriftelijk. De maatregel geldt in elk geval van af dinsdag 17 maart tot en met  maandag 6 april.  

 

Update 19 maart - Cyclus neemt maatregelen vanwege coronavirus

Kom alleen naar de afvalbrengstations als het echt moet

Ook in de Krimpenerwaard horen we dat veel inwoners deze tijd gebruiken om hun huis eens flink op te ruimen. Wij verzoeken u om te wachten met het aanleveren van partijen grof afval bij het afvalbrengstation. 
Oude spullen even bewaren en over een paar weken wegbrengen heeft de voorkeur. 

Aanvullende regels

Op het ABS geldt een aantal aanvullende regels i.v.m. het Corona-virus:
-    Beperkt aantal bezoekers tegelijk op het ABS
-    Geen contante betalingen (in Gouda en Lopik) 
-    Houd 1,5 meter afstand 
-    Kom niet langs als je milde klachten en/of verkoudheidsklachten hebt.  

Actuele openingstijden afvalbrengstations

Voordat u naar het afvalbrengstation gaat, check dan eerst de openingstijden. Deze kunnen vanwege het Corona-virus wijzigen. 

De actuele openingstijden van de afvalbrengstations in Bergambacht en Gouda staan op de digitale afvalkalender. Ga naar cyclusnv.nl Wat is uw postcode en huisnummer? [voer deze gegevens in] onder het kopje afvalbrengstation staan de openingstijden.  

De actuele openingstijden van de gemeentewerf Lopik kunt u vinden op de website van gemeente Lopik; https://www.lopik.nl/inwoners/openingstijden_41223/item/gemeentewerf_63395.html 
 

Update 16 maart - Loket Samenleving en Zorg dicht voor bezoekers

Het Loket Samenleving en Zorg in Bergambacht is dicht voor bezoekers. Het loket blijft wel telefonisch bereikbaar via 14 0182. Afspraken gebeuren zo veel mogelijk telefonisch of schriftelijk.

Deze maatregel heeft de gemeente Krimpenerwaard genomen om de kans op besmetting met het Coronavirus te verminderen. De maatregel geldt in elk geval van af dinsdag 17 maart tot en met  maandag 6 april.  

Update 15 maart - Nieuwe maatregelen coronavirus 

Reactie burgemeester Cazemier: “Het kabinet heeft vanmiddag bekend gemaakt dat de scholen voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs, kinderopvangcentra, eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs sluiten tot en met maandag 6 april 2020 om verdere verspreiding van het coronavirus (Covid-19) zoveel mogelijk te voorkomen.

De nieuwe kabinetsmaatregelen hebben veel impact op het leven van ons allemaal. Ik leef mee met alle getroffenen in deze zware tijd. Maar ik sta ook stil bij alle harde werkers die hun nek uitsteken in tijden van corona. Hulde!

Hoe ingrijpend alle maatregelen ook zijn, probeer het hoofd koel te houden. De scholen en kinderdagverblijven blijven open voor kinderen van ouders die bijvoorbeeld werken in de zorg, politie of openbaar vervoer. De winkels zorgen voor voldoende bevoorrading, dus hamsteren is niet nodig. Laten we ook er voor zorgen dat er voor iedereen voldoende producten in de winkels beschikbaar blijven.

De gemeente Krimpenerwaard kenmerkt zich door een betrokken gemeenschap van mensen die iets willen bijdragen. Dat kunnen we doen door de maatregelen van RIVM en de GGD Hollands-Midden te volgen. Dat is de beste manier om verspreiding van het virus tegen te gaan en te voorkomen dat grote groepen (kwetsbare) mensen ziek worden. 

Update 13 maart 15:00 uur - Afgelaste bijeenkomsten gemeente Krimpenerwaard

Het kabinet heeft extra maatregelen genomen om de besmetting met het Coronavirus te voorkomen. Dit heeft ook gevolgen voor bijeenkomsten die we als gemeente organiseren. Bijeenkomsten en evenementen in onze gemeente met meer dan 100 mensen gaan niet door. Ook heeft de gemeente besloten om overleggen en bijeenkomsten met minder dan 100 personen, georganiseerd door de gemeente, zo veel mogelijk te beperken. Dit in verband met de kabinetsmaatregelen om sociale contacten te verminderen en thuis te werken (voor onze medewerkers) als dit mogelijk is.

Op dit moment is bekend dat de volgende bijeenkomsten die de gemeente organiseert niet doorgaan:

 • Inloopdag overnachtingsmogelijkheden (16 maart)
 • Inloopavonden verduurzamen en schone energie (18 maart tot en met 1 april)
 • Opschoondag Krimpenerwaard (21 maart)
 • Kom binnen bij bedrijven (23 tot en met 28 maart), ook de open dagen van de gemeente Krimpenerwaard op 24 en 25 maart gaan niet door
 • Zaaifeest (1 april)
 • Onthulling wapendroppingsmonument (9 april)

Update 13 maart - Maatregelen coronavirus gemeente Krimpenerwaard 

Het kabinet heeft op 12 maart extra maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen hebben grote gevolgen voor onze samenleving en de inwoners van de gemeente Krimpenerwaard. 

Wat kunt u zelf doen om verspreiding te voorkomen?

Burgemeester Cazemier roept iedereen op om de adviezen van RIVM en GGD op te volgen. “Dat is de beste manier om verspreiding van het virus tegen te gaan en te voorkomen dat grote groepen (kwetsbare) mensen ziek worden.” 
Hiernaast/hieronder kunt u in  overzicht zien wat u zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Wat doet de gemeente om verspreiding te voorkomen?

De gemeente Krimpenerwaard volgt de maatregelen van het kabinet. Ook heeft de gemeentelijke organisatie zelf aanvullende maatregelen genomen. Dat betekent onder andere:

 • Onze medewerkers werken zo veel mogelijk thuis. We doen er natuurlijk alles aan om onze diensten en producten zo goed mogelijk te blijven verlenen. 
 • Het KCC blijft open en we blijven telefonisch bereikbaar. Om fysiek contact zo veel mogelijk te beperken, vragen we inwoners als het mogelijk is om:
  • Afspraken voor producten aan de balie uit te stellen.
  • Uw al aangevraagde reisdocument/rijbewijs op te halen na 31 maart.
  • Reisdocumenten die u nog moet aanvragen (thuis) te laten bezorgen. Dit is gratis. 
  • Te betalen met de pin aan de balie.
  • Digitaal zaken aan te vragen.
 • Bijeenkomsten en evenementen in onze gemeente met meer dan 100 mensen gaan niet door.
 • Overleggen en bijeenkomsten met minder dan 100 personen, georganiseerd door de gemeente, worden zo veel mogelijk beperkt. 

Update 12 maart - Coronavirus gemeente Krimpenerwaard

Burgemeester Cazemier: “Het kabinet heeft vanmiddag extra maatregelen bekend gemaakt om verdere verspreiding van het coronavirus (Covid-19) zoveel mogelijk te voorkomen. Ik begrijp dat deze maatregelen grote consequenties hebben voor onze samenleving en de inwoners van de gemeente Krimpenerwaard.

Toch roep ik op om de adviezen van RIVM en GGD op te volgen. Dat is de beste manier om verspreiding van het virus tegen te gaan en te voorkomen dat grote groepen (kwetsbare) mensen ziek worden.

Bijeenkomsten met meer dan 100 mensen mogen niet doorgaan; wij verwachten hierover nog nadere informatie van het Rijk.”

Gemeentelijke organisatie

De gemeentelijke organisatie heeft zelf aanvullend de volgende maatregelen genomen:

 • Onze medewerkers werken zo veel mogelijk thuis.
 • We doen er alles aan om onze diensten en producten zo goed mogelijk te blijven verlenen.
 • Het KCC blijft open en we blijven telefonisch bereikbaar. Wel vragen we inwoners als het enigszins mogelijk is om afspraken voor producten aan de balie uit te stellen.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen gaan niet door.
 • Overleggen en bijeenkomsten met minder dan 100 personen, georganiseerd door de gemeente, worden zo veel mogelijk beperkt.