De gemeente Krimpenerwaard gaat het oud papier en karton (OPK) vanaf 2022 bij zo veel mogelijk laagbouwwoningen in alle kernen inzamelen met minicontainers. In een aantal kernen is de ‘blauwe container’ al een begrip. De minicontainer voor OPK is donkergrijs met een blauwe deksel en heeft een inhoud van 240 liter. De invoering van de OPK-container heeft geen gevolgen voor de afvalstoffenheffing. Voor het aanbieden van OPK betaalt u geen extra kosten.

Laagbouw

Bent u een bewoner van een laagbouwwoning in de kernen Gouderak, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel of Schoonhoven? Dan krijgt u in het eerste kwartaal van 2022 een minicontainer OPK geleverd. U ontvangt ruim van tevoren een brief met alle informatie.

Bent u een inwoner van Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Haastrecht, Stolwijk of Vlist? Dan heeft u al een minicontainer voor oud papier en karton. U kunt de huidige minicontainer gewoon blijven gebruiken.

Hoogbouw

Wanneer u in een hoogbouwwoning woont of in een laagbouwwoning waarbij u gebruik maakt van een verzamelcontainer voor GFT- en restafval, dan wordt nog bekeken hoe u uw OPK in de toekomst moet aanbieden. Vooralsnog verandert er voor u niks.

Inzameldagen

De minicontainers voor oud papier en karton worden één keer per maand geleegd. U vindt de inzameldagen op de digitale afvalkalender van inzamelaar Cyclus (afvalkalender.cyclusnv.nl). Ook kunt u de Cyclus-afvalapp op uw mobiele telefoon downloaden. Daar kunt u instellen dat u een melding krijgt wanneer het OPK wordt opgehaald.

Ruimte in tuin of schuur

De gemeente Krimpenerwaard realiseert zich dat een extra minicontainer ruimte inneemt in de tuin of schuur. Toch krijgen alle huishoudens een OPK-minicontainer geleverd. Mocht u na een paar maanden besluiten er geen gebruik van te willen maken, dan kunt u hem weer inleveren. U moet uw OPK dan wel naar een brenglocatie OPK of de Milieustraat in Bergambacht of Lopik brengen.

Inzameling door vrijwilligers

Met de inzameling van OPK met minicontainers verandert er in principe niets voor de vrijwilligersorganisaties die huis-aan-huis inzamelen. Zij kunnen gewoon blijven inzamelen. De wijze van vergoeden verandert wel. De twaalf oude regelingen die er waren worden vervangen door één regeling voor alle vrijwilligersorganisaties met dezelfde voorwaarden. De harmonisatie is een langdurig en zorgvuldig proces geweest tussen gemeente en vrijwilligersorganisaties en heeft geleid tot een aanvaardbare regeling voor alle verenigingen.

Meer informatie

Meer informatie over de levering van de minicontainers OPK en het gebruik ervan, ontvangt u in het eerste kwartaal van 2022.