De gemeente gaat het oud papier en karton (OPK) bij zo veel mogelijk laagbouwwoningen in alle kernen ​​​​​​inzamelen met minicontainers. In een aantal kernen is de ‘blauwe container’ al een begrip. De minicontainer voor OPK is donkergrijs, met een blauwe deksel en heeft een inhoud van 240 liter. De invoering van de OPK-container heeft geen gevolgen voor de afvalstoffenheffing. Voor het aanbieden van OPK betaalt u geen extra kosten.

Vertraging inkoop

De inkoop van de OPK-minicontainers is helaas vertraagd. Hierdoor kunnen de minicontainers voor OPK nog niet worden uitgezet. Zodra bekend is wanneer Cyclus de bakken ontvangt, wordt de planning voor het uitzetten vastgesteld. Inwoners krijgen voor de uitlevering een brief met daarin de leveringsdatum en uitleg.

De verwachting is dat de OPK-minicontainers in juli bij Cyclus worden geleverd. In verband met de zomervakantie, plant Cyclus de maand september voor het uitzetten van de containers. Het kan dan nog even duren voordat alle huishoudens de papiercontainer hebben ontvangen. Vooralsnog gaat het dus om een verwachting. Wanneer de definitieve planning klaar is, maken wij deze bekend.

Voor wie?

Bent u bewoner van een laagbouwwoning in de kernen Gouderak, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel of Schoonhoven? Dan krijgt u in de loop van dit jaar een OPK-minicontainer geleverd. U ontvangt ruim van tevoren een brief met alle informatie.

Bent u inwoner van Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Haastrecht, Stolwijk of Vlist? Dan heeft u al een minicontainer voor oud papier en karton. U kunt de huidige minicontainer gewoon blijven gebruiken.

Woont u in een een hoogbouwwoning of in een laagbouwwoning, waarbij u gebruik maakt van een verzamelcontainer voor GFT- en restafval? Dan verandert er voor u vooralsnog niks. Er wordt nog bekeken hoe u uw OPK in de toekomst kunt gaan aanbieden.

Ruimte in tuin of schuur

Wij realiseren ons dat een extra minicontainer ruimte inneemt in de tuin of schuur. Toch krijgen alle huishoudens een OPK-minicontainer geleverd. Mocht u er geen gebruik van te willen maken, dan kunt u deze drie maanden na levering weer laten ophalen. U moet uw OPK dan wel naar een brenglocatie OPK of milieustraat brengen. Wij hopen echter dat u het gebruik van de minicontainer een kans wilt geven. Inwoners die deze container al hebben, zijn er achteraf erg blij mee.

Inzameldagen

De minicontainers voor oud papier en karton worden één keer per maand geleegd. U vindt de inzameldagen op de digitale afvalkalender van inzamelaar Cyclus. Ook kunt u de Cyclus-afvalapp op uw mobiele telefoon downloaden. Daar kunt u instellen dat u een melding krijgt wanneer het OPK wordt opgehaald.

Inzameling door vrijwilligers

Met de inzameling van OPK met minicontainers verandert er in principe niets voor de vrijwilligersorganisaties die huis-aan-huis inzamelen. Zij kunnen gewoon blijven inzamelen. De wijze van vergoeden verandert wel. De twaalf oude regelingen worden vervangen voor één regeling, voor alle vrijwilligersorganisaties met dezelfde voorwaarden. De harmonisatie is een langdurig en zorgvuldig proces geweest tussen gemeente en vrijwilligersorganisaties en heeft geleid tot een aanvaardbare regeling voor alle verenigingen.