Wilt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in de gemeente Krimpenerwaard? U kunt uw datum minstens 14 dagen en maximaal 1 jaar van tevoren telefonisch reserveren via 14 0182.

Melding doen

U en uw partner doen samen aangifte van het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit moet u minstens 2 weken en maximaal 1 jaar vóór de trouwdatum doen.

Trouwambtenaren en getuigen

Trouwambtenaren

De gemeente Krimpenerwaard heeft verschillende trouwambtenaren die graag uw huwelijk sluiten. Daarnaast is het mogelijk om iemand eenmalig te laten benoemen (en wanneer nodig te beëdigen), zodat hij of zij uw huwelijk kan sluiten. Dat kan ook in samenwerking met één van onze trouwambtenaren.

Meer over de trouwambtenaren

Getuigen

U heeft getuigen nodig bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is verplicht. Minimaal 2 en maximaal 4 getuigen in totaal. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. U geeft de gegevens van uw getuigen door, als u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap kenbaar maakt.

Trouwlocaties

De gemeente Krimpenerwaard is een mooie gemeente om in te trouwen. Elk jaar geven ongeveer 300 stellen elkaar het ja-woord in onze gemeente. Wij doen er alles aan om uw huwelijksdag stijlvol en soepel te laten verlopen. In de Krimpenerwaard kan overal getrouwd worden, zolang deze plek maar veilig is en voor iedereen toegankelijk. Dit kan een gemeentelijke of niet- gemeentelijke trouwlocatie zijn.

De gemeente heeft meerdere vaste trouwlocaties voor huwelijksvoltrekkingen en partnerschapsregistraties. Wilt u één van deze locaties vooraf bekijken? Dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 14 0182 om hiervoor een afspraak te maken. Let op: dieren zijn helaas niet toegestaan op de vaste trouwlocaties.

Bekijk de trouwlocaties

Kosten 2023

Let op: de kosten van de ceremonie hangen af van bijvoorbeeld uw datum of locatie. Hieronder vindt u de prijzen voor de huwelijksvoltrekking en de locatie (tweede tabel). Beide bedragen telt u bij elkaar op.

Kosten huwelijksvoltrekking

HuwelijksvoltrekkingDag en tijdPrijs
Ceremonie met trouwambtenaar van de gemeente
(Lees meer onder 'Gratis of trouwen of partnerschap')
Maandag op 9.00 of 9.30 uurGratis
Ceremonie met trouwambtenaar van de gemeenteMaandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur€238,45
Ceremonie met trouwambtenaar van de gemeenteMaandag t/m vrijdag voor 9.00 uur en vanaf 18.00 uur of op zaterdag€401,05
Ceremonie met trouwambtenaar van de gemeenteZondag of feestdag€563,60
Eenmalige benoeming van eigen trouwambtenaar * €75,-
Eenmalige benoeming van eigen trouwambtenaar
met ondersteuning van trouwambtenaar van de gemeente *
Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur€140,-
Eenmalige benoeming trouwambtenaar
met ondersteuning van trouwambtenaar van de gemeente *
Maandag t/m vrijdag voor 9.00 uur en na 18.00 uur
of op zaterdag, zondag of feestdag
€245,-

* De kosten worden vermeerderd met € 100,- als de beëdiging bij de rechtbank van de eenmalig benoemde trouwambtenaar nog niet heeft plaatsgevonden.

Kosten locatie

Dag en tijdPrijs gemeentekantoorPrijs andere locatie
Maandag op 9.00 of 9.30 uur (in Stolwijk)Gratis 
Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur€189,70€162,60
Maandag t/m vrijdag voor 9.00 uur en vanaf 18.00 uur of op zaterdag€352,30€243,85
Zondag of een algemene feestdag€514,90€298,10

Overige kosten

Trouwboekje of partnerschapsboekje€35,05
Ambtenaar als getuige bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap (per getuige)€17,05
Annuleren van een huwelijksdatum binnen 1 maand voor de vastgestelde datum€28,50

Gratis of trouwen of partnerschap

Op maandag om 9.00 en 9.30 uur is het mogelijk om gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dit is alleen mogelijk voor inwoners van de gemeente Krimpenerwaard. Het huwelijk wordt gesloten door een trouwambtenaar, in het gemeentekantoor van Stolwijk in een vergaderkamer. De ceremonie bestaat alleen uit het opmaken van de akte en het geven van het ja-woord bij een huwelijk en het tekenen van de akte. Bij een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap mogen maximaal 6 personen aanwezig zijn (het bruidspaar meegeteld). Heeft u maar 2 getuigen? Dan kunt u dus nog 2 andere mensen uitnodigen.

Meer informatie

Heeft u een vraag of een opmerking over deze informatie? Neem dan contact op met de gemeente via 14 0182, of maak gebruik van het contactformulier.