De Japanse duizendknoop en de berenklauw zijn gevaarlijke planten. Daarom bestrijdt de gemeente ze. Hieronder leest u waarom ze gevaarlijk zijn en hoe ze eruit zien. 
Ziet u deze planten in uw tuin of ergens anders in onze gemeente? Geef dit aan ons door. Dit kan via: https://www.mijn-melding.nl/krimpenerwaard/melding.php. Kies bij uw melding voor de hoofdcategorie groen (en voor de Japanse duizendknoop de subcategorie). Voeg bij uw melding een foto toe. Met deze foto kunnen wij beoordelen of het om de juiste plant gaat. 

Reuzenberenklauw gevaarlijk voor huid en ogen

De reuzenberenklauw kan 2 tot 4 meter hoog worden. De bladeren zijn minstens één tot anderhalve meter lang, grof gezaagd en diep ingesneden. De stengel is geribbeld, rood gevlekt en heel dik (doorsnede 10 centimeter). De reuzenberenklauw groeit op vochtige grond in de volle zon. De plant is ruw behaard met brandharen. 
De gemeente bestrijdt de plant door vaak te maaien (10x per jaar). Voor meer informatie over de reuzenberenklauw zie: https://www.nvwa.nl/documenten/plant/planten-in-de-natuur/exoten/risicobeoordelingen/factsheet-reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw

Japanse duizendknoop gevaarlijk voor natuur, wegen, dijken en gebouwen

De Japanse duizendknoop bloeit in augustus en september met crème-witte en soms wit-roze bloemen. De diepe wortels van de plant zorgen voor grote schade. De wortels kunnen doorgroeien tot 3 meter diep. De stengels groeien horizontaal onder de grond en kunnen overal naar boven komen. Blijft er bij het weghalen van de wortel een stukje van 1 cm achter? Dan kan dat weer een nieuwe plant vormen. 
De gemeente bestrijdt de plant door de wortels uit te graven. Liggen er veel kabels of leidingen? Dan kijken we naar een andere oplossing. 

Snoei-afval niet in de GFT-container, maar bij restafval

Om verspreiding te voorkomen van de Japanse duizendknoop, kunt u de plant kort snoeien. Het gesnoeide afval mag niet in de GFT container, maar moet in de container voor restafval. De wortel moet helemaal en heel goed worden uitgegraven. Zo kan de plant niet terugkeren.

Duizendknoop