Wist u dat het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke verdieping in huis minstens één rookmelder op te hangen? De rookmelders waarschuwen u op tijd, zodat u uzelf en uw gezin op tijd in veiligheid kan brengen. Een beginnende woningbrand wordt binnen drie minuten al levensgevaarlijk door schadelijke rookontwikkeling. U wilt dus binnen die drie minuten actie kunnen ondernemen!

Oefen een vluchtroute en hang rookmelders op

Wilt u goed voorbereid zijn op een brand in uw huis? Oefen een vluchtplan met uw gezin en vul de rookmelderwijzer in op www.rookmelders.nl/rookmelderwijzer. Na het invullen van de vragenlijst krijgt u een persoonlijk advies over het aantal en de juiste plaats van de rookmelders in uw woning.

Op deze plek in huis hangt u de rookmelders op

Omdat rook altijd opstijgt is het belangrijk om rookmelders aan het plafond op te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste af gaat bij brand. Rookmelders moeten op elke verdieping hangen. Soms moet er een op een lastige plek hangen, zoals in de nok op zolder. Voor plaatsingsadvies kunt u kijken op: www.rookmelders.nl/artikel/waar-plaats-ik-mijn-rookmelders

Hoe hang ik een rookmelder op?

Een rookmelder ophangen is zo gepiept en kan op meer manieren:

  1. Plak ze op met een daarvoor bestemde sticker
    Er bestaan speciale dubbelzijdige stickers waar je rookmelders heel makkelijk mee kunt opplakken. Zorg dat de ondergrond ontvet (en egaal) is en plaats de sticker. Plak de rookmelder er tegen aan, druk stevig aan en klaar bent u.
  2. Vastschroeven
    U kunt rookmelders natuurlijk ook gewoon vastschroeven in het plafond. Voordeel is dat rookmelders tegenwoordig 10 jaar mee gaan, dus één keer vastschroeven is 10 jaar veilig (dan moet je je rookmelder natuurlijk wel goed schoon houden en blijven testen).

Help andere mensen

Heeft u al rookmelders hangen? Help dan ook anderen in uw omgeving zoals oudere buren of uw ouders die misschien nog geen rookmelders hebben hangen.