De Open Monumentendag staat weer voor de deur. Dit jaar belooft het een bijzondere viering van ons cultureel erfgoed te worden. Op 9 en 10 september staan de deuren van honderden monumenten in het hele land en de Krimpenerwaard wijd open om bezoekers te verwelkomen en een glimp op te vangen van de geschiedenis en architectonische pracht van onze steden en dorpen.

Levend Erfgoed

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat het UNESCO-verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. Dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag. Immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.

Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten. Maar wij maken dat dit jaar nóg zichtbaarder. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen. Maar andersom is de molen ook slechts een zielloos gebouw zonder de molenaar en zijn werk.

Unieke locaties

Tijdens Open Monumentendag krijgen bezoekers de kans om unieke locaties te ontdekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Van historische kerken, prachtige molens, industriële erfgoedsites tot architectonische meesterwerken. Rondleidingen, exposities en culturele evenementen zullen een dieper inzicht bieden in de betekenis van deze monumenten en hun bijdrage aan onze samenleving.

Bekijk het programma(externe link)

Meer informatie

Het programma van Open Monumentendag in de Krimpenerwaard, de deelnemende locaties, openingstijden en speciale evenementen is te zien op indekrimpenerwaard.nl/omd(externe link). Ook staat hiervan een overzicht op de flyers die te vinden zijn bij openbare gelegenheden en monumenten.