Wat is het?

Als u een kermis of een circus wilt organiseren, heeft u een evenementenvergunning nodig van de gemeente. Daarbij maakt u afspraken met de gemeente over o.a. de grootte van de kermis en hoe lang de kermis of het circus mag blijven staan.

Evenementenvergunning aanvragen

Organiseert u voor het eerst een kermis of circus of heeft u vragen?

Wij helpen u graag op weg in een persoonlijk gesprek. Hierbij leggen we uit hoe het proces verloopt, wat u nodig heeft en we helpen u bij het invullen van documenten. Bel met 14 0182 en maak een afspraak met één van de vergunningverleners van het team APV. Ook als u al vaker een kermis of circus heeft georganiseerd, maar nog vragen heeft, neem gerust contact met ons op!

Hoe werkt het?

Voor het aanvragen en houden van een kermis of circus zijn in de Beleidsregels evenementen Krimpenerwaard 2018 en 2022(externe link) regels opgenomen.

De afspraken die voor een kermis gelden zijn:

  • In iedere kern van onze gemeente mag maximaal één kermis of per jaar worden gehouden.
  • De aanvraag voor het organiseren van een kermis moet vóór 1 november van het jaar voorafgaand aan het evenement bij de gemeente ingediend zijn.
  • Een lokale, niet-commerciële organisatie, die een aanvraag doet voor een kermis, die verbonden is met, of onderdeel uit maakt van, een lokaal evenement gaan voor bij toewijzing.
  • Als op 1 november blijkt dat er meerdere aanvragen zijn voor dezelfde kern dan zal door loting bepaald worden wie de evenementenvergunning krijgt toegewezen.
  • De aanvragers worden uitgenodigd om bij de loting aanwezig te zijn.
  • Het is een aanvrager van een vergunning voor een kermis, anders dan een lokale organisatie die al jaren een evenement organiseert waarvan de kermis onderdeel is, niet toegestaan om na het verkrijgen van de evenementenvergunning deze te verpachten aan een derde.

De afspraken die voor een circus gelden zijn:

  • In iedere kern van onze gemeente mag maximaal één circus per jaar worden gehouden.
  • De aanvraag voor het organiseren van een circus moet vóór 1 november van het jaar voorafgaand aan het evenement bij de gemeente ingediend zijn.
  • Als op 1 november blijkt dat er meerdere aanvragen zijn voor dezelfde kern dan zal door loting bepaald worden wie de evenementenvergunning krijgt toegewezen.
  • De aanvragers worden uitgenodigd om bij de loting aanwezig te zijn.

Wat moet ik doen?

Een vergunning voor het mogen organiseren van een kermis of circus vraagt u aan bij de gemeente met het aanvraagformulier Evenementenvergunning. Voeg bij uw aanvraag een duidelijke situatietekening van de locatie waar u uw kermis of circus wilt organiseren met een indeling van het kermisterrein of een indelingstekening van de circustent.

Bij een kermis moet ook een overzicht van de deelnemende attracties bij de aanvraag worden bijgevoegd. Zorg ervoor dat alle attracties zijn goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en voorzien zijn van een geldige RAS-certificering.