Binnen onze gemeente is de Japanse Duizendknoop op verschillende locaties gevonden. De Japanse Duizendknoop is een diep wortelende plant, die zich snel uitbreidt. De stengels groeien horizontaal onder de grond en kunnen overal naar boven komen. De plant groeit erg snel en kan voor grote schades zorgen aan natuur, wegen, dijken en gebouwen. Vermoedt u dat u de Japanse Duizendknoop in uw tuin heeft? Geef dit dan aan ons door.

duizendknoop

Hoe herken ik de Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop is een weelderige groeier. Hij kan wortelen tot wel 3 meter diep. Wanneer bij het verwijderen van de wortel een stukje van 1 cm achterblijft, is dat voldoende om weer een nieuwe plant te vormen. In het voorjaar krijgt hij frisse groene bladeren en is de nieuwe twijg nog buigzaam. Oudere takken zijn stijf en hol net als bamboe. De plant bloeit in augustus en september met crème witte en soms wit-roze bloemen.

Wat doet de gemeente?

De gemeente bestrijdt de plant op eigen grond en probeert de wortels zoveel mogelijk uit te graven. Op plaatsen waar veel kabels of leidingen liggen, kijken wij naar een alternatief. Op dit moment wordt een landelijke protocol ontwikkeld om de Duizendknoop te bestrijden. Het protocol wordt dit jaar opgeleverd.

Locatie doorgeven aan de gemeente

Vermoedt u dat u de Japanse Duizendknoop in uw tuin heeft? Geef dit dan aan ons door. Dit kan via de knop hieronder. Kies bij uw melding voor de hoofdcategorie groen en de subcategorie Japanse duizendknoop.

Voeg bij uw melding een foto toe. Met deze foto kunnen wij beoordelen of het om een Japanse Duizendknoop gaat. Bij twijfel komen we bij u langs.

Japanse Duizendknoop melden

Niet in de GFT-container, maar bij restafval

Om verder verspreiding te voorkomen, kunt u de plant kort snoeien. Het gesnoeide afval mag niet in de GFT container, maar moet in container voor restafval. Om de plant niet terug te laten keren, moet de wortel in zijn geheel zorgvuldig worden verwijderd (uitgegraven).

duizendknoop