HOME  |  Inwoners  |  Over Krimpenerwaard

Over Krimpenerwaard

Polaroidfoto's gemeente krimpenerwaardDe gemeente Krimpenerwaard is op 1 januari 2015 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Bergambacht, Ouderkerk, Nederlek, Schoonhoven en Vlist. Op 1 januari 2018 telde de gemeente 55.666 inwoners. De gemeente Krimpenerwaard heeft een oppervlakte van ruim 160 km2 en vormt het groene hart midden in de economisch belangrijke Zuid-Hollandse Delta tussen de Hollandsche IJssel en de Lek tussen de gemeenten in de Randstad in de regio Midden-Holland (Gouda) en naast de stadsregio Rotterdam.

Met als belangrijkste kenmerken ruimte, rust en groen vormt de nieuwe gemeente een aantrekkelijke plaats om in te wonen, te werken en te recreëren. Het vormt daarmee een oase van rust in een stedelijk gebied.

Gemeentelogo

Het logo van de gemeente Krimpenerwaard verbeeldt zowel de 11 kernen en haar bewoners als het unieke slagenlandschap van de gemeente Krimpenerwaard. Door gebruik van perspectief wordt het landelijke versterkt en geeft het tevens de dynamiek van het gebied en haar bewoners aan, in een omgeving van ruimte, water en vergezichten. De horizon in het beeldmerk staat voor een ondernemende blik op en zorg voor de toekomst, vanuit een betrokken gemeenschap.

Gemeentewapen

In februari 2016 heeft Koning Willem-Alexander bij Koninklijk Besluit het nieuwe wapen van de gemeente Krimpenerwaard goedgekeurd. In het wapen komen de meest markante symbolen uit de vijf voormalige gemeentewapens terug. Zie voor meer informatie over het gemeentewapen de pagina Gemeentewapen Krimpenerwaard.

Wapen voormalige gemeente Schoonhoven

De voormalige gemeente Schoonhoven gebruikte het logo ‘ Schoonhoven Zilverstad’  met daarbij het wapen van Schoonhoven. Het wapen is eigendom van de gemeente Krimpenerwaard. Sinds 1 januari 2015 is Schoonhoven onderdeel van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard en dus geen zelfstandige gemeente meer. Zie voor meer informatie over het gemeentewapen de pagina Wapen voormalige gemeente Schoonhoven.

De kernen

De gemeente Krimpenerwaard kent elf kernen.

Meer feiten en cijfers

Wilt u meer feiten en cijfers weten over de gemeente Krimpenerwaard? Kijk dan op www.waarstaatjegemeente.nl. Hier vindt u allerlei cijfermateriaal over bijvoorbeeld wonen, onderwijs, economie, gezondheid en de kwaliteit van de dienstverlening. Ook kunt u cijfers over de gemeente Krimpenerwaard vergelijken met andere gemeenten.