HOME  |  Inwoners  |  Koninklijk bezoek

Koninklijk bezoek

Het streekbezoek van de Koning en Koningin op 21 februari aan de Krimpenerwaard was een mooie en zeer geslaagde dag. Hieronder vindt u een verslag van deze koninklijke dag.

Aankomst in Krimpen aan den IJssel

Het bezoek startte bij het gemeentehuis van Krimpen aan den IJssel. Daar werden de Koning en Koningin ontvangen door de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, de heer J. Smit. Veel inwoners uit Krimpen aan den IJssel waren uitgelopen om het paar te begroeten. Het was druk rondom het gemeentehuis met veel mensen in rood-wit-blauw en oranje.

Het Koninklijk Paar sprak in het gemeentehuis met de burgemeester van Krimpen aan den IJssel en de burgemeester van Krimpenerwaard over de bestuurlijke kracht van de Krimpenerwaard, de recente herindeling en de rolverdeling en interactie tussen gemeente en gemeenschap. Aansluitend vond een gesprek plaats met onder andere mevrouw Riek Bakker, trekker van een burgerinitiatief over mogelijke ontwikkelrichtingen voor de Krimpenerwaard.

Gastenboerderij ’De Appelgaard’

Na de gesprekken in Krimpen aan den IJssel vertrok het Koninklijk Paar naar Gouderak. Onderweg werden zij bijgepraat over de dijkversterking langs de Hollandse IJssel. In Gouderak bezochten de Koning en Koningin gastenboerderij ’De Appelgaard’. Deze oorspronkelijke melkveehouderij is vanwege het verkopen van gronden voor natuurontwikkeling omgebouwd tot een bed & breakfast met daarnaast een bedrijf voor jongvee. Op de gastenboerderij kregen ze een rondleiding en spraken de Koning en Koningin met agrariërs en natuurorganisaties over deze uitdagingen, duurzaam ondernemen en natuurontwikkeling in samenspel met landbouw.

Zalencentrum “De Zwaan”

Het Koninklijk Paar vervolgde hun streekbezoek in zalencentrum “De Zwaan”  in Berkenwoude. 30 meter voor de Zwaan stapten de Koning en Koningin uit de koninklijke bus. Ze kregen een boeket overhandigd van twee schoolkinderen uit Berkenwoude. Ook hier was er volop aandacht van het paar voor het publiek langs de kant. Handen werden geschud en bloemetjes in ontvangst genomen.

In de Zwaan stond het thema “De kracht van de gemeenschap” centraal. De Koning en Koningin ontmoetten hier vrijwilligers van diverse organisaties uit de Krimpenerwaard, waaronder buurtverenigingen en asielzoekers met hun taalmaatjes. Ook spraken zij met jongeren over hun toekomst in de Krimpenerwaard.

Otolift trapliften

In Bergambacht bezochten de Koning en Koningin het bedrijf Koninklijke Otolift Trapliften. Zij kregen een korte rondleiding door het bedrijf en spraken met verschillende ondernemers uit de Krimpenerwaard.

Gemeentehuis Bergambacht

Het streekbezoek werd afgesloten in het voormalige gemeentehuis van Bergambacht. De Koning en Koningin stapten aan het begin van de Raadhuisstraat uit en namen ruim de tijd om de mensen langs de kant te begroeten. Ook hier was de belangstelling en het enthousiasme van de inwoners groot.  In de Raadhuisstraat én de Hoofdstraat wapperden de rood-wit-blauwe en oranje vlaggen. In het gemeentehuis spraken de Koning en Koningin van een zeer geslaagd streekbezoek. Het Koningspaar schudde buiten nog vele handen en nam afscheid van de Krimpenerwaard.Een foto-impressie van het streekbezoek is te bekijken op de website en op Facebook. 


 

Meer informatie