Er worden op dit moment allerlei particuliere initiatieven opgezet om de Oekraïense vluchtelingen te helpen: inzameling van kleding, middelen of geld. Als gemeente plaatsen we graag een overzicht van de initiatieven in de Krimpenerwaard. Zo kunnen inwoners die hun hulp willen aanbieden zien waar dat in onze gemeente kan en verbinden we vraag en aanbod. De gemeente zorgt voor het overzicht, maar is niet verantwoordelijk voor de initiatieven. Kent u een initiatief of heeft u er zelf één opgestart? Meld dit dan via onderstaande knop, dan voegen we uw initiatief toe.

Initiatief doorgeven

Krimpenerwaard Intercultureel

Verschillende organisaties in onze gemeente organiseren activiteiten voor vluchtelingen uit Oekraïne. Krimpenerwaard Intercultureel initieert, begeleidt en monitort deze activiteiten. Een overzicht van deze activiteiten staan op de website van Krimpenerwaard Intercultureel(externe link). Aanmelden van een activiteit kan per e-mail via h.graveland@kicnetwerk.nl.

Stichting 'Schoonhoven Helpt Oekraïne'

Met een groeiende groep vrijwilligers zet de stichting ‘Schoonhoven helpt Oekraïne’ zich in voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat doen zij bijvoorbeeld door inzameling, crowdfunding of een benefietconcert. Spullen zijn in te leveren op het centrale inzamelpunt op Lopikerstraat 33 in Schoonhoven. Kijk voor meer informatie op schoonhovenhelpt.nl(externe link).

Werkplek beschikbaar in het Zilvermuseum

In de smederij van het Zilvermuseum in Schoonhoven(externe link) is een werkplek beschikbaar voor een Oekraïense goud- of zilversmid (zelfstandig ondernemer). Na kennismaking kunnen vaste dagen/tijden worden afgesproken. Er is ook een vitrine waar spullen in gelegd kunnen worden voor de verkoop aan bezoekers in het museum. In ruil voor het gratis gebruik van gereedschap en gas, geeft de smid uitleg aan bezoekers van het museum als zij langskomen om te kijken. Voor kennismaking kunt u contact opnemen met Lisette van der Eijk via l.vandereijk@zilvermuseum.nl of 0182-385 612.

Buddy’s voor vluchtelingen

In de Krimpenerwaard worden zogenaamde 'buddy-systemen' opgezet. Buddy’s zijn mensen (van 18 jaar of ouder) of gezinnen die tijd en aandacht besteden voor vluchtelingen en hun gastgezin. Dat doen zij minstens een of twee dagdelen per week. Buddy’s helpen met het invullen van formulieren, een intake op school en/of de inschrijving op het gemeentehuis. Ook nodigen zij de vluchteling uit om te komen eten, of een kopje koffie te komen drinken. Buddy’s kijken naar de nood van het gastgezin of de vluchteling, proberen daar op in te springen en bieden een luisterend oor. Wilt u meer weten, of wilt u zich aanmelden als Buddy? Stuur dan een e-mail naar buddyschoonhoven@gmail.com.

Workshops door bloemenwinkel Bij Aafke

Bloemenwinkel Bij Aafke uit Krimpen aan de Lek biedt DIY workshops aan, om een steentje bij te dragen aan de noodhulp voor Oekraïne. De workshop kost € 25,-, waarvan de bloemenwinkel € 20,- doneert. Kijk voor meer informatie over de workshops op de website van Bij Aafke(externe link).

Dagbesteding in De Ark

In gebouw de Ark in Schoonhoven is dagbesteding georganiseerd voor de vluchtelingen. De dagbesteding is open op werkdagen van 11.00 tot 15.00 uur. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten en activiteiten doen. De kinderen kunnen met elkaar spelen. Er is begeleiding aanwezig. Tussen de middag is er een gratis lunch. Ook is er een kledingbank en een speelgoedbank waar de vluchtelingen zonder kosten gebruik van kunnen maken. Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met Geerilda Verstoep: geerilda.verstoep@gmail.com.

Pennenverkoop aan de deur

Kinderen uit Schoonhoven zijn in maart gestart met de verkoop van pennen aan de deur voor Oekraïne. De eerste oplage (350 pennen) met de opdruk 'Ik steun de Oekraïense bevolking' worden gesponsord door MB Salary Services uit Schoonhoven. Elke verkochte pen levert twee euro op. Wilt u meedoen aan de verkoop van deze pennen? Stuur dan een e-mail naar marcel@mbsalaryservices.com. Bij een hogere oplage wordt 20 procent van de opbrengst ingezet voor de inkoop van de pennen.

OostEuropa Zending (Krimpen aan de Lek)

Stichting OostEuropa Zending ondersteunt de Oekraïense bevolking- en vluchtelingen met acute noodhulptransporten. Begin maart zijn al enkele noodhulp transporten richting Oost-Europa vertrokken. Mogelijk volgen er meer in de komende maanden. Wilt u bijdragen aan het werk van Stichting OostEuropa Zending? Kijk voor meer informatie op Facebook(externe link).

Weggeefhoek Krimpenerwaard de Hoek

De Facebook-groep Weggeefhoek Krimpenerwaard de Hoek(externe link) zamelt kleding en verzorgingsproducten in voor de vluchtelingen uit Oekraïne die in de Krimpenerwaard worden opgevangen. Ook goederen zoals voedsel, speelgoed of meubels kunnen worden ingeleverd. Stuur voor het dichtstbijzijnde inleverpunt een e-mail naar weggeefhoekkrimpenerwaard@kpnmail.nl. De Weggeefhoek zet zich al 8 jaar in voor inwoners van de Krimpenerwaard en heeft inmiddels een bereik van 8.000 leden op Facebook.

VluchtelingenWerk

Veel Nederlanders willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, spullen doneren of huisvesting aanbieden. Op de website van VluchtelingenWerk(externe link) vindt u een overzicht van mogelijkheden hoe u kunt bijdragen.

Rode Kruis

Het Rode Kruis houdt een inzamelingsactie voor directe hulp aan mensen in Oekraïne. U kunt geld doneren aan Giro 5125 of via de nationale actie aan Giro 555.