Wat is het?

Horecabedrijven, (sport)vereniging en recreatie-inrichting moeten voldoen aan bepaalde geluidsnormen, dit zijn regels over hoe hard het geluid mag zijn. Deze normen zijn opgenomen in het Activiteitenbesluit. Bent u van plan om een activiteit te organiseren in bijvoorbeeld uw café of clubgebouw waarbij u meer geluid maakt dan is toegestaan? Zoals het optreden van een live band of dj. Dan moet u dit vooraf als een incidentele festiviteit melden bij de gemeente.

Melden incidentele festiviteit

Hoe werkt het?

Als horecabedrijf, (sport)vereniging of recreatie-inrichting mag u maximaal 12 keer per jaar een incidentele festiviteit organiseren waarbij u meer geluid maakt dan is toegestaan. Het betreft het geluid dat binnen de grenzen van de inrichting (Wet milieubeheer) wordt gemaakt. Hierbij mag u tot maximaal 55 dB(A) geluid maken. Erge overlast moet u altijd voorkomen. De verruiming van de maximale dB(A)’s tijdens een incidentele festiviteit mag tot uiterlijk 1.00 uur ’s nachts doorgaan.

Wat moet ik doen?

Voor het melden van een incidentele festiviteit gebruikt u het digitale aanvraagformulier incidentele festiviteit (bovenaan deze pagina). Doe dit in ieder geval 2 weken van tevoren. Daarnaast informeert u uw omwonenden op tijd over de incidentele festiviteit en de geplande activiteiten. 

Tijdens de incidentele festiviteit houdt u in de gaten dat uw omwonenden geen erge overlast hebben van het geluid van de muziek. U zorgt ervoor dat uw ramen en deuren tijdens de incidentele festiviteit zoveel mogelijk gesloten blijven.

Wat kost het?

Een melding van een incidentele festiviteit is gratis.