Wat is het?

Een identiteitskaart vraagt u aan bij het gemeentekantoor in Stolwijk. Dit kan alleen met een afspraak. Klik op de knop hieronder om een afspraak te maken.

Het aanvragen van een reisdocument duurt 5 werkdagen. Wij verzoeken u niet eerder dan 10 dagen voor de verloopdatum van uw document een afspraak in te plannen.

Afspraak maken

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in geheel Europa. 

Nieuwe identiteitskaart vanaf 1 januari 2021

Vanaf 4 januari 2021 kunt u de vernieuwde Nederlandse identiteitskaart met een inlogfunctie (eNIK) aanvragen. Dit betekent dat u met deze vernieuwde identiteitskaart via de DigiD-app kunt inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Na het ophalen van de identiteitskaart, krijgt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. 

Inloggen met de vernieuwde identiteitskaart geeft maximale bescherming van privacygevoelige gegevens. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Wat kost het?

Identiteitskaart 18+ (10 jaar geldig)  € 64,00
Identiteitskaart 18- (5 jaar geldig)  € 32,90
Spoedtoeslag reisdocument  € 50,90

Hoe werkt het?

Een identiteitskaart is 10 jaar geldig als u 18 jaar of ouder bent. Als u jonger bent dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Wat moet ik doen?

 • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan. Voor kinderen geldt ook dat ze persoonlijk komen. 
 • U moet uw identiteitskaart persoonlijk komen ophalen, dit geldt ook voor kinderen. Dit moet binnen 3 maanden doen anders vervalt uw nieuwe identiteitskaart. 
 • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij de gemeente, de medewerker zal de registratie hiervan uit de computer halen.
 • Is uw identiteitskaart (ernstig) beschadigd? Dan vraagt u een nieuwe identiteitskaart aan. Ook levert u de oude identiteitskaart in bij de gemeente.

Kunt u niet persoonlijk langskomen?

Als er iets aan de hand is, waardoor u niet persoonlijk een identiteitskaart kunt aanvragen, dan kan een medewerker samen met u kijken naar een oplossing. U kunt hierover contact met ons opnemen, via telefoonnummer 14 0182.

Bezorging identiteitskaart

Het aanvragen van een identiteitskaart doet u op het gemeentekantoor in Stolwijk. U kunt uw identiteitskaart gratis laten bezorgen op een door u gewenste locatie (werk, thuis of anders). Dit kan overdag, ’s avonds en op zaterdag.

Wat heb ik nodig?

 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Kinderen tot 12 jaar

 • Schriftelijke toestemming van de gezaghouder(s), dit zijn in de meeste gevallen de ouders van het kind. Gebruik hiervoor het formulier van de gemeente. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
 • (Kopie van) het identiteitsbewijs van de toestemminggever(s). Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun identiteitskaart.
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Tips

Aanvragen vanuit het buitenland

Bent u een Nederlander die in het buitenland woont? U kunt via nederlandwereldwijd.nl kijken hoe u snel uw identiteitskaart kunt aanvragen. 

Contact

Heeft u een vraag of een opmerking over deze informatie? Bel dan tijdens kantooruren met de gemeente via 14 0182, of maak gebruik van het contactformulier.