Het is momenteel erg druk bij ons aan de telefoon. Heeft u een identiteitskaart nodig of verloopt deze binnenkort? Maak dan vier weken van tevoren een afspraak. U kunt uw nieuwe identiteitskaart maximaal 5 werkdagen na de afspraak ophalen.

Wat is het?

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen binnen Europa. Een identiteitskaart vraagt u aan bij het gemeentekantoor in Stolwijk. Dit kan alleen op afspraak. U kunt uw nieuwe paspoort maximaal 5 werkdagen na de afspraak ophalen.

Afspraak maken

Wat kost het?

Identiteitskaart 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) € 68,50
Identiteitskaart jonger dan 18 jaar (5 jaar geldig) € 36,95
Spoedtoeslag reisdocument € 51,60

Hoe werkt het?

Uw identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren.

Geldigheid

Een identiteitskaart is 10 jaar geldig als u 18 jaar of ouder bent. Als u jonger bent dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Wat moet ik doen?

 • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan. Voor kinderen geldt ook dat ze persoonlijk komen. 
 • U moet uw identiteitskaart persoonlijk komen ophalen, dit geldt ook voor kinderen. Dit moet binnen 3 maanden doen anders vervalt uw nieuwe identiteitskaart. 
 • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij de gemeente, de medewerker zal de registratie hiervan uit de computer halen.
 • Is uw identiteitskaart (ernstig) beschadigd? Dan vraagt u een nieuwe identiteitskaart aan. Ook levert u de oude identiteitskaart in bij de gemeente.

Als er iets aan de hand is, waardoor u niet persoonlijk een identiteitskaart kunt aanvragen, dan kan een medewerker samen met u kijken naar een oplossing. U kunt hierover contact met ons opnemen, via telefoonnummer 14 0182.

Bezorging identiteitskaart

Het aanvragen van een identiteitskaart doet u op het gemeentekantoor in Stolwijk. Uw paspoort wordt vanwege de coronamaatregelen gratis thuis bezorgd op een door u gewenste locatie (werk, thuis of anders). Dit kan overdag, ’s avonds en op zaterdag.

Wat heb ik nodig?

 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Kinderen tot 12 jaar

 • Schriftelijke toestemming van de gezaghouder(s), dit zijn in de meeste gevallen de ouders van het kind. Gebruik hiervoor het formulier van de gemeente. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
 • (Kopie van) het identiteitsbewijs van de toestemminggever(s). Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun identiteitskaart.
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.