Wat is het?

 • Als u een gokautomaat in uw zaak wilt plaatsen, hebt u een aanwezigheidsvergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan bij de gemeente.
 • Voor een behendigheidsautomaat hebt u geen aanwezigheidsvergunning nodig.

Gokautomaat of behendigheidsautomaat 

Een gokautomaat is een automaat waarmee je geld kan winnen, zoals een fruitautomaat. Met een behendigheidsautomaat kan dit niet. Denk aan een flipperkast of videospelletjes.

Wat kost het?

Vanaf 1 januari 2019 gelden de volgende tarieven:

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verlenen van een aanwezigheidsvergunning als bedoeld in artikel 30b van de Wet op de kansspelen:               
voor één kansspelautomaat, voor een periode van 12 maanden€ 56,50  
voor twee of meer kansspelautomaten, voor de periode van 12 maanden € 56,50
en voor iedere volgende kansspelautomaat€ 34,00
voor één kansspelautomaat, welke vergunning geldt voor een periode van meer dan 4 jaar of voor onbepaalde tijd€ 226,50
voor twee of meer kansspelautomaten, welke vergunning geldt voor een periode van meer dan 4 jaar of voor onbepaalde tijd, voor de eerste speelautomaat€ 226,50
en voor iedere volgende kansspelautomaat€ 136,00
De onderdelen 1.16.1.1 en 1.16.1.2 zijn van overeenkomstige toepassing, indien de vergunning geldt voor een tijdvak, korter dan 12 maanden of langer dan 12 maanden maar ten hoogste 4 jaar, met dien verstande dat de daar genoemde bedragen naar evenredigheid van het verschil in looptijd van de vergunning verlaagd onderscheidenlijk verhoogd worden.

Hoe werkt het?

Alleen speelautomatenhallen en horecabedrijven kunnen een aanwezigheidsvergunning krijgen. De eigenaar van een gokautomaat of kansspelautomaat moet hiervoor ook een exploitatievergunning hebben. Deze kan hij aanvragen bij de Kansspelautoriteit.

Bent u eigenaar van een speelautomatenhal? Dan kunt u beide vergunningen tegelijk aanvragen bij de gemeente. Met één formulier kunt u de exploitatievergunning speelautomaten en de aanwezigheidsvergunning aanvragen.

Bent u eigenaar van een horecabedrijf? Dan moet u hiervoor een aanwezigheidsvergunning bij de gemeente aanvragen. Kansspelautomaten zijn alleen toegestaan in 'hoogdrempelige horeca'. Dat wil zeggen cafés of restaurants waar geen andere activiteiten plaatsvinden die een eigen stroom bezoekers trekt, bv. bij een een bowlingcentrum. Daarnaast moeten de acitiviteiten zijn gericht op personen van 18 jaar en ouder

Wat moet ik doen?

 • U vraagt een aanwezigheidsvergunning aan bij de gemeente.
 • Als u ook eigenaar bent van de gokautomaat, kunt u tegelijk ook een exploitatievergunning aanvragen via de gemeente.
 • Bij uw aanvraag meldt u in ieder geval:
  • hoeveel gokautomaten u in uw zaak wilt plaatsen;
  • de naam en het adres van uw zaak;
  • de naam en het adres van de eigenaar van de gokautomaat.
 • Geef het altijd door aan de gemeente als er iets verandert. Bijvoorbeeld bij een andere eigenaar van de automaat of als u meer of minder automaten in uw zaak wilt plaatsen.

Extra informatie

Binnen acht weken ontvangt u bericht van de gemeente of u de vergunning krijgt.

Heeft u gevonden wat u zocht?