Gemeente Krimpenerwaard is op zoek naar nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Zo kunnen we de slachtoffers eren en een gezicht geven. Met dat doel worden op dit moment op alle begraafplaatsen herdenkingsborden geplaatst.

Herdenkingsborden

Er zijn al herdenkingsborden geplaatst op de begraafplaats van Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Gouderak, Ouderkerk aan den IJssel en Haastrecht. Voor de onthulling van de herdenkingsborden benaderen wij nabestaanden. Regelmatig hebben zij nog aanvullende informatie over hun familielid. Ook wordt het door nabestaanden erg op prijs gesteld om bij de onthullingsplechtigheid aanwezig te zijn. Vaak zijn er meerdere generaties aanwezig.

Willem van der Wal (1923-1945)

Op de begraafplaats van Stolwijk is Willem van der Wal begraven. Hij werd geboren op 26 september 1923. Willem werd tewerkgesteld in Duitsland en overleed op 13 februari 1945 te Berneburg. Op 3 oktober 1951 vond de herbegrafenis op de begraafplaats in Stolwijk plaats.

Barend van der Scheur (1925-1946)

In Schoonhoven staat een gedenksteen voor Barend van der Scheur (2 februari 1925 - 7 december 1946). Barend werd geboren in Utrecht en groeide op in Schoonhoven. Na de Tweede Wereldoorlog diende hij voor zijn nummer bij de Stoottroepen en vertrok naar Java. Hier sneuvelde hij tijdens een patrouille. Hij is begraven op het Ereveld Menteng te Jakarta, Indonesië.’

Contact

Mogelijk zijn er inwoners, familieleden, neven of nichten of andere bekenden van beide mannen die het verhaal herkennen. Of misschien heeft u meer informatie. In dat geval kunt u contact opnemen met de heer G. Oosterom, via g.oosterom@krimpenerwaard.nl of 06-832 268 75.