Om aan het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen moet Nederland overstappen van fossiele brandstoffen, zoals gas en olie naar duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. Deze energietransitie is nodig om de verdere opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan zoveel mogelijk te beperken.

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 49% zijn gedaald vergeleken met 1990, op weg naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. De gemeente Krimpenerwaard onderschrijft deze ambities om in 2050 klimaatneutraal en aardgasvrij te zijn. Wij leveren hier een bijdrage aan door energiebesparing, isolatie en opwekking van hernieuwbare energie te stimuleren.

In september 2021 stelden wij de Warmtevisie vast. Hierin staat welke stappen we tot 2030 willen zetten richting een aardgasvrije gemeente. Dat betekent dat we de gebouwde omgeving zonder aardgas verwarmen. Daarnaast hebben we in regionaal verband (Midden Holland) een regionale energiestrategie ontwikkeld (RES). Daarin staat hoe en waar we in onze regio schone energie kunnen opwekken.

Deze doelen voor de energietransitie willen we bereiken samen met de inwoners en de markt.

Ambitie

We onderstrepen de urgentie van de energietransitie. Hierbij zetten we in op zowel het opwekken van duurzame elektriciteit, maar zeker ook op energiebesparing. We werken samen in de regio en staan open voor innovatieve ontwikkelingen en technieken. Mede om te zorgen voor een stabiel stroomnet, samen met de coöperaties. We hebben zoekgebieden aangewezen waarbij we lokale betrokkenheid en ondernemerschap stimuleren. We geven de voorkeur aan het opwekken van zonne-energie op die plekken die andere of bestaande functies versterken. Denk aan zon op daken of bij grote parkeerplaatsen.

Doel

We zetten in op minder gebruik van fossiele energie en meer op hernieuwbare energie.

We meten

  • C02-uitstoot in de Krimpenerwaard (Klimaatmonitor).
  • Energieverbruik (Klimaatmonitor) .
  • Hoeveelheid hernieuwbare energie (Klimaatmonitor).

Resultaten en inspanningen

2023 -2026

  • We geven uitvoering aan het uitvoeringsplan warmtevisie.
  • We stellen een RES (Regionale Energie Strategie) 2.0 op en voeren RES-ambities uit.
  • We stellen ruimtelijke beleidskaders kleinschalige energie-opwek op. Om zo meer kleinschalige hernieuwbare opwek te stimuleren (in 2023 beleidskader kleinschalige zonnevelden).
  • We zetten de duurzaamheidslening voort zodat meer inwoners hier gebruik van kunnen maken om hun woning te isoleren en hernieuwbare energie op te wekken.
  • We werken een subsidieregeling “van het gas af” uit.
  • We maken met de woningbouwcorporaties samen afspraken over verduurzaming huurwoningbestand (zie ambitie 35, meerjarige prestatieafspraken).
  • We voeren de rijksregelingen uit als daar extra middelen beschikbaar voor worden gesteld.

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 28: Energietransitie

We onderstrepen de urgentie van de energietransitie (in vervolg op de RES 1.0), hierbij zetten we in op zowel opwekken van duurzame elektriciteit, maar zeker ook van energiebesparing. We werken samen in de regio en staan open voor innovatieve ontwikkelingen en technieken. Mede om (samen met de coöperaties) te zorgen voor een stabiel stroomnet. Er zijn zoekgebieden aangewezen waarbij we lokale betrokkenheid en ondernemerschap stimuleren. We geven voorkeur aan het opwekken van zonne-energie op die plekken die andere of bestaande functies versterken (denk aan zon op daken of bij grote parkeerplaatsen)