Bekijk op deze pagina welke regelingen er voor inwoners bestaan vanuit de gemeente en het Rijk.

Maatregelen Gemeente Krimpenerwaard

Energietoeslag

De uitvoering energietoeslag 2023 is uitgesteld.

Regelingen bewoners met laag inkomen

Heeft u slapeloze nachten en stress door geldzorgen? Of kunt u niet meedoen, omdat er geen geld (over) is? Misschien kunt u gebruik maken van een van de gemeentelijke regelingen. Of u gebruik kunt maken van een bepaalde regeling, ligt aan hoe hoog uw inkomen is.

Duurzaamheidslening

De gemeente Krimpenerwaard wil het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie zo veel mogelijk stimuleren. Als huiseigenaar kunt u daarom een Duurzaamheidslening bij de gemeente aanvragen voor een aantal duurzaamheidsmaatregelen in en aan uw woning.

Schuldhulpverlening

Komt u steeds vaker geld te kort en lukt het u niet om uw rekeningen te betalen? Zoek dan hulp voor uw problemen groter worden. Er zijn verschillende partijen in de Krimpenerwaard die u kunnen helpen met het zoeken naar een oplossing voor uw geldzorgen.

Maatregelen om woning energiezuinig en aardgasvrij te maken 

Duurzaam Bouwloket helpt bij het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van de woning. Ondanks dat er nog geen duidelijkheid is wat de toekomst ons gaat brengen qua duurzame energie infrastructuur, zijn er genoeg maatregelen die je nu al kunt treffen om je woning hierop voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van hoogwaardige isolatie, inductie koken, je verwarmingssysteem geschikt maken om te verwarmen met lage temperatuur en natuurlijk het zelfstandig opwekken van duurzame energie. Op deze pagina vind je meer informatie en kan je een online maatwerkadvies opvragen. 

Energie subsidiecheck van het Duurzaam Bouwloket

Doe de energie subsidiecheck van het Duurzaam Bouwloket. Heeft u hulp nodig bij het verduurzamen van jouw woning of nieuwbouw project? Vraag naar een van onze energie adviseurs.

Maatregelen Rijk

Prijsplafond voor energie

Uitgebreide informatie over het een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers dat geldt vanaf 1 januari 2023.

Huurverlaging corporatiewoning

Vanaf juli 2023 krijgen huurders met een laag inkomen in een corporatiewoning een huurverlaging van gemiddeld € 57 per maand. Verder stijgt vanaf 1 januari 2023 de huurtoeslag met circa € 17 per maand.

Wettelijk minimumloon

Daardoor gaat het minimumloon op 1 januari 2023, in tegenstelling tot het eerdere voornemen, in één keer omhoog met 10,15%.

Maatregelen verbetering koopkracht alle huishoudens

Het kabinet treft maatregelen om mensen bij te staan bij de koopkrachtproblemen. Dit gebeurt met een pakket van € 17 miljard, dat ingaat in 2023.

Verlenging verlaging brandstofaccijns

De belastingverlaging wordt verlengd tot en met 30 juni 2023. In de tweede helft van 2023 gaat het tarief weer langzaam omhoog.

Extra middelen Nationaal Isolatieprogramma

Om (kwetsbare) huishoudens te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen stelt het kabinet in 2023 en 2024 in totaal € 300 miljoen beschikbaar voor het Nationaal Isolatieprogramma (NIP).

Lagere energiebelasting op electriciteit

Het tarief voor energiebelasting is in 2022 € 0,057 (exclusief btw) per kWh lager dan in 2021. Hierdoor betaalt u € 0,0368 (exclusief btw) aan energiebelasting per kWh die u verbruikt. Hoeveel korting u krijgt, hangt dus af van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening van u energieleverancier ziet u deze maatregel terug als ‘energiebelasting’.

Hogere teruggave energiebelasting

De teruggave van de energiebelasting is in 2022 verhoogd van ongeveer € 560 naar € 785. Hierdoor krijgen alle huishoudens dus € 225 (inclusief btw) extra korting. Dit is een vaste korting, die niet afhangt van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening van uw energieleverancier ziet u deze maatregel terug als ‘vermindering energiebelasting’.

Lagere btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming

Van 1 juli t/m 31 december 2022 is de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) verlaagd van 21% naar 9%. Het lagere btw-tarief geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie. Bijvoorbeeld ook administratie- en netbeheerkosten.

Extra maatregelen voor huishoudens met een laag inkomen

Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen extra steun om de hoge energieprijzen te compenseren.

Maatregelen om de hoge energieprijzen te compenseren

Om de forse stijging van de energierekening van huishoudens en bedrijven deels te compenseren, neemt de overheid verschillende maatregelen.

SVVE: subsidie voor verduurzamingsmaatregelen

Bent u als Vereniging van Eigenaars (VvE) van plan uw gebouw(en) te verduurzamen? Maak dan gebruik van de subsidie voor verduurzamingsmaatregelen. U kunt subsidie aanvragen voor isolatie of andere energiebesparende maatregelen, een warmtepomp, zonneboiler of bijvoorbeeld een centrale aansluiting op een warmtenet.

Steun van Noodfonds Energie

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen terecht bij het Noodfonds Energie: Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds aanvragen voor de hele periode.