In deze week wordt extra aandacht gevraagd voor het grote aantal mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Wist u dat in Nederland ruim 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder hier moeite mee hebben? Hieronder leest u het verhaal van Paula.

Het verhaal van Paula

Mijn naam is Paula, ik ben 46 jaar en woon samen met mijn man in Lekkerkerk. Momenteel werk ik als hulpoperator bij Casteleijn en doe sinds kort een zelfstudie Financieel boekhouden. Ik heb moeite met het schrijven en ben hard bezig dit te verbeteren. Als kind heb ik op het speciaal onderwijs gezeten, al ben ik daarna naar het LBO gegaan. Het bijzondere is dat pas op het KMBO (kort middel beroepsonderwijs) geconstateerd werd dat ik moeite met het schrijven had. Deze tweejarige opleiding in de bloemsierkunst heb ik daarom niet met een diploma kunnen afsluiten. Wel werd ik doorverwezen naar Utrecht voor een test.  “Mijn probleem met het schrijven is dat ik schrijf wat ik denk. Dat schrijven is moeilijk… ik noem het maar woordblind.”

Ik vind het jammer dat er in mijn kindertijd zo weinig aan gedaan is. Want het oude is nu ingesleten en moet door iets nieuws vervangen worden. Maarja, in die tijd was daar gewoon minder aandacht voor. Sinds het KMBO ben ik me er goed van bewust dat ik moeite heb met het schrijven en zeker de laatste jaren ben ik er veel mee bezig. Op het werk moeten we op het bord schrijven wat er gebeurd is in die dienst. Ik let er op dat ik het goed op schrijf of vraag of iemand iets wil nalezen. En ook heb ik vanuit de Bibliotheek Krimpenerwaard een taalcoach; zij helpt mij de grammatica goed te leren. En als ik het zelf even niet weet: lang leve de telefoon, want dan zoek ik het op!!

En dat helpt, want ik maak steeds minder fouten. Of het mij belemmerd in mijn leven? Niet echt want ik doe alles zelf; ik doe de financiën, doe zelf de boodschappen, ben gezond, ik werk… Maar ik wil wel graag ander werk hebben. Het werken in de fabriek is zwaar werk met ook nog eens onregelmatige diensten, ook in de nacht. Dat valt me steeds zwaarder. Het liefst wil ik op kantoor werken en daarom doe ik nu een zelfstudie Financieel boekhouden. Ik wil dus aan mijn toekomst werken en zorgen dat het schrijven - maar ook het rekenen - beter wordt. Wat mijn motto is? “Zorg dat je er zin in blijft houden, niet gaan ‘piekeneren’ en doorzetten!”

Herkent u het verhaal van Paula?

Een op de acht Nederlanders heeft moeite met lezen, schrijven of digitale vaardigheden. En daardoor missen zij kansen; kansen om zelf de administratie te regelen, om schuldenvrij te leven, mails te lezen, ander werk te zoeken of… In alles werkt het door. Kent u iemand als Paula? Open het gesprek dan eens want: er is vaak wat aan te doen!
We natuurlijk denken we graag met u mee; over een individuele vraag of hoe u er op uw werk mee aan de slag kan gaan.

Kom in Actie!

Wilt u meer weten of aan de slag met dit thema? Of bent u nieuwsgierig naar het programma van de Week van lezen en schrijven in de Krimpenerwaard? Neem contact op met het Taalhuis Krimpenerwaard.