Dit nieuwsbericht over het coronavirus in de gemeente Krimpenerwaard wordt regelmatig aangevuld.

Wilt u het laatste gemeentelijke nieuws in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor de algemene nieuwsbrief van de gemeente met de knop hieronder. 

Aanmelden digitale nieuwsbrief

Meer informatie

Coronavirus

Laatste nieuws coronavirus

Update 30 maart - Derde Noodverordening van kracht

Derde Noodverordening van kracht

Sinds donderdagavond 26 maart is er in de Veiligheidsregio Hollands Midden een nieuwe noodverordening van kracht. 

Net als in de rest van Nederland zijn ook in gemeente Krimpenerwaard meer mensen ziek. Ook in onze regio liggen er mensen in het ziekenhuis en op de Intensive Care. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die in de persoonlijke sfeer getroffen is door het coronavirus. Mijn collega’s in het college van B&W en ik leven mee met hen en hun naasten, en wensen iedereen veel beterschap en sterkte toe. 

De afgelopen weken is er veel van u gevraagd. Ik  zie gelukkig grote veerkracht en bereidheid in onze gemeente om samen door deze moeilijke periode heen te komen. Daarbij realiseer ik mij dat de consequenties van de maatregelen zeer ingrijpend kunnen zijn. Denk hierbij aan ouderen in verzorgingstehuizen die geen bezoek meer krijgen, ondernemers en zelfstandigen die hun opdrachten kwijtraken en scholieren en studenten, die thuis onderwijs volgen, maar zonder hun sociale contacten. 

Zie ook de videoboodschap van burgemeester Roel Cazemier van 24 maart 2020. 

Belangrijkste maatregelen uit 3e noodverordening 

Nog te vaak gingen mensen de afgelopen tijd in grote groepen naar buiten. Vaak ook  hielden ze te weinig afstand. Op straat, in recreatie- en natuurgebieden en op het strand. 
De nieuwe noodverordening regelt dat mensen die - ondanks waarschuwingen - de regels naast zich neerleggen beboet mogen worden. Alle vormen van contactberoepen zijn verboden, voor zover er geen 1,5 meter afstand tot de klant gehouden kan worden. Dit verbod geldt tot en met 6 april voor onder andere, maar niet uitsluitend, masseurs, kappers en nagelstylisten. 

Naast horeca moeten nu ook speelhallen en casino’s hun deuren gesloten houden. Markten blijven open, deze vormen een essentieel onderdeel van de voedselketen. Wel moeten gemeenten en marktmeesters ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is. In de Krimpenerwaard zien we gelukkig dat dit prima verloopt. 

Groepen van 3 of meer personen

Nieuw is ook dat er een samenscholingsverbod geldt voor groepen van drie of meer personen die geen 1,5m afstand van elkaar houden. Houd daarom afstand van elkaar, op bijvoorbeeld de markt of als je een wandeling maakt. Personen uit hetzelfde huishouden en kinderen zijn hierop een uitzondering. Tot en met 12 jaar mogen kinderen onder toezicht van hun ouder(s) of voogd(en) met elkaar buiten blijven spelen. Ouders/Voogden moeten natuurlijk wel afstand tot elkaar houden.

Hoewel religieuze samenkomsten tot 30 personen niet verboden zijn, wordt nadrukkelijk geadviseerd  om niet fysiek samen te komen. 
Alleen samen krijgen wij het coronavirus onder controle
Ik realiseer me terdege dat de maatregelen niet makkelijk zijn. Ik wil nogmaals benadrukken dat iedereen een grote eigen verantwoordelijkheid heeft om deze maatregelen op te volgen. Volg ook de adviezen van het RIVM strikt op. Alleen samen krijgen wij het coronavirus onder controle.

Burgemeester Cazemier

Burgemeester Roel Cazemier

Update 30 maart - Aangepaste openingstijden Klant Contact Centrum (KCC) Stolwijk

De dienstverlening van het Klant Contact Centrum (KCC) in Stolwijk is aangepast. Het KCC blijft open, maar heeft aangepaste openingstijden en neemt alleen de meest dringende zaken in behandeling. De aanpassingen gelden in ieder geval tot en met 6 april.

De openingstijden van het KCC zijn:
Iedere dag van 8.30 tot 12.30 en
Dinsdagavond van 17.00 tot 20.00

Let op! De avondopenstelling voor donderdag en de openstelling op zaterdag komen te vervallen!  

Wij werken alleen op afspraak. Ook voor het afhalen van documenten moet u een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met tel.:140182.

Zonder afspraak binnenlopen is niet mogelijk. Het KCC neemt alleen de meest dringende zaken in behandeling. U moet hiervoor telefonisch een afspraak maken via 14 0182 of vul het contactformulier in. Er wordt dan contact met u opgenomen. Een afspraak maken via de website is op dit moment even niet mogelijk.

Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Stel uw bezoek dan in ieder geval uit!

Heeft u al een reisdocument of rijbewijs aangevraagd en heeft u dit nodig vóór 6 april? Dan vragen we u om een afspraak te maken om het document op te komen halen. Daarnaast is het alleen nog mogelijk om voor de volgende producten een (telefonische) afspraak te maken:
•    Aangifte geboorte 
•    Inschrijving vanuit het buitenland
•    Verhuizing van briefadres naar woonadres of andersom
•    Aanvraag reisdocument (als het document binnen 1 maand nodig is). 
•    Aanvraag rijbewijs (korter dan 1 maand geldig)
•    Eerste rijbewijs
•    Aanvraag verklaring omtrent gedrag voor een nieuwe baan binnen 6 weken.

Voor overige zaken vragen we u om het bezoek aan het KCC uit te stellen. Of om die via deze website te regelen als dat mogelijk is. 

Update 30 maart - Drukte in de natuur

Afgelopen dagen was het erg druk in de natuur. Mensen trokken er massaal op uit. De natuur is op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst in deze periode. Rust voor dieren is belangrijk. 

Richtlijnen en voorzieningen blijven afgesloten    

Staatsbosbeheer adviseert om ook tijdens het bezoek aan de natuur de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen: houd 1,5 meter afstand! Ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Zo kunnen we in deze, soms moeilijke tijd, de natuurgebieden als uitvalsbasis blijven gebruiken. Kortom, houd rekening met elkaar, geniet van de natuur maar gebruik je gezond verstand. Wanneer parkeerplaatsen vol zijn, probeer dan ergens anders te gaan wandelen. De toiletvoorzieningen in de gebieden van Groenalliantie gaan op 1 april  niet open, i.v.m. besmettingsgevaar. Wanneer de voorzieningen wel open gaan is nog niet bekend. 

Honden aan de lijn en blijf op de paden

In de gebieden van Groenalliantie zijn honden overal welkom. Loslopende honden kunnen hinderlijk zijn voor andere bezoekers. Houd daarom rekening met elkaar en laat uw hond niet uit of spelen op een speelplek voor kinderen en op de stranden.  

Groenalliantie Midden-Holland

Groenalliantie Midden-Holland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie in de recreatiegebieden in de Krimpenerwaard en rond de Reeuwijkse Plassen. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de gebieden.

Update 24 maart - Videoboodschap burgemeester Cazemier aangescherpte maatregelen

Gisteravond zijn er aangescherpte maatregelen bekendgemaakt om het coronavirus tegen te gaan. Zie maatregelen op de website van de Rijksoverheid. 

Heeft u vragen over de nieuwe maatregelen? Bekijk dan de Q&A van de Rijksoverheid.

Update 24 maart | Samen tegen eenzaamheid

Samen tegen eenzaamheid

Ouderen lopen meer risico om geraakt te worden door het nieuwe coronavirus. Dat leidt tot minder sociaal contact en soms ook dat ze praktische hulp missen. In korte tijd zijn veel initiatieven ontstaan om te helpen. Ze laten zien dat Nederlanders er voor elkaar willen zijn. Hier lichten we er een aantal uit. Veel mensen kijken in eigen straat en kring wat zij daar kunnen betekenen. Social media worden ingezet met hashtags #coronahulp, #hartonderderiem en #eentegeneenzaamheid. En er ontstaan samenwerkingen. Dit is het moment om samenwerking in lokale coalities tegen eenzaamheid te benutten. En gebruik te maken van speciale telefonische hulplijnen en vraag-aanbodapps. Op www.eentegeneenzaamheid.nl/houdcontact wordt een overzicht bijgehouden met tips en initiatieven om contact te houden of hulp te bieden. Ook kunt u telefonisch terecht bij de welzijnsstichtingen in onze gemeente voor informatie, advies en ondersteuning:
SWOS    9.00-12.30 uur      0182-381227    info@swoschoonhoven.nl
SWOK    9.00-12.30 uur    0182-350012      info@swok-midden.nl
St. WON    9.00-16.00 uur    0180-522045     info@stichtingwon.nl

Update 24 maart - Loket Samenleving en Zorg Bergambacht gesloten

Het Loket Samenleving en Zorg in Bergambacht is dicht voor bezoekers. Het loket blijft wel telefonisch bereikbaar via 14 0182. Afspraken gebeuren zo veel mogelijk telefonisch of schriftelijk. De maatregel geldt in elk geval van af dinsdag 17 maart tot en met  maandag 6 april.  

Update 19 maart - Cyclus neemt maatregelen vanwege coronavirus

Kom alleen naar de afvalbrengstations als het echt moet

Ook in de Krimpenerwaard horen we dat veel inwoners deze tijd gebruiken om hun huis eens flink op te ruimen. Wij verzoeken u om te wachten met het aanleveren van partijen grof afval bij het afvalbrengstation. 
Oude spullen even bewaren en over een paar weken wegbrengen heeft de voorkeur. 

Aanvullende regels

Op het ABS geldt een aantal aanvullende regels i.v.m. het Corona-virus:
-    Beperkt aantal bezoekers tegelijk op het ABS
-    Geen contante betalingen (in Gouda en Lopik) 
-    Houd 1,5 meter afstand 
-    Kom niet langs als je milde klachten en/of verkoudheidsklachten hebt.  

Actuele openingstijden afvalbrengstations

Voordat u naar het afvalbrengstation gaat, check dan eerst de openingstijden. Deze kunnen vanwege het Corona-virus wijzigen. 

De actuele openingstijden van de afvalbrengstations in Bergambacht en Gouda staan op de digitale afvalkalender. Ga naar cyclusnv.nl Wat is uw postcode en huisnummer? [voer deze gegevens in] onder het kopje afvalbrengstation staan de openingstijden.  

De actuele openingstijden van de gemeentewerf Lopik kunt u vinden op de website van gemeente Lopik; https://www.lopik.nl/inwoners/openingstijden_41223/item/gemeentewerf_63395.html 

Update 17 maart - Dienstverlening KCC Stolwijk aangepast vanwege coronavirus

Vanaf dinsdag 17 maart is de dienstverlening van het Klant Contact Centrum (KCC) in Stolwijk aangepast. Het KCC blijft open, maar heeft aangepaste openingstijden en neemt alleen de meest dringende zaken in behandeling. Dit gebeurt vanwege de aangescherpte maatregelen rond het coronavirus. De aanpassingen gelden in ieder geval tot en met 6 april.

De openingstijden van het KCC zijn vanaf 17 maart:

 • Maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur. 
 • Avondopenstelling: dinsdag en donderdag van 17.00 uur tot 20.00 uur
 • Zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur

Ophalen al aangevraagde reisdocumenten en rijbewijzen

Heeft u al een reisdocument of rijbewijs aangevraagd en heeft u dit nodig vóór 6 april? Dan vragen we u om een afspraak te maken om het document op te komen halen. U kunt ons hiervoor bellen via 14 0182.  U kunt hiervoor niet meer zonder afspraak binnenlopen. 
Heeft u het document pas later nodig, dan vragen we u om dit na 6 april bij ons op te komen halen.

Het KCC neemt alleen de meest dringende zaken in behandeling. 

U kunt alleen nog bij ons langs komen voor de volgende producten. U moet hiervoor telefonisch een afspraak maken (via 14 0182):

 • Aangifte geboorte 
 • Inschrijving vanuit het buitenland
 • Verhuizing van briefadres naar woonadres of andersom
 • Aanvraag reisdocument (als het document binnen 1 maand nodig is). 
 • Aanvraag rijbewijs (korter dan 1 maand geldig)
 • Eerste rijbewijs
 • Aanvraag verklaring omtrent gedrag voor een nieuwe baan binnen 6 weken

We vragen u, als dit mogelijk is, om te pinnen.

Vraagt u vanaf 17 maart een reisdocument aan, dan laten we het document als het klaar is bij u bezorgen. Dit is gratis.

Voor overige zaken vragen we u om het bezoek aan het KCC uit te stellen. Of om die via de website te regelen als dat mogelijk is. De volgende producten zijn digitaal aan te vragen via www.krimpenerwaard.nl. 

Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Stel uw bezoek dan in ieder geval uit!

Update 16 maart - Loket Samenleving en Zorg dicht voor bezoekers

Het Loket Samenleving en Zorg in Bergambacht is dicht voor bezoekers. Het loket blijft wel telefonisch bereikbaar via 14 0182. Afspraken gebeuren zo veel mogelijk telefonisch of schriftelijk.

Deze maatregel heeft de gemeente Krimpenerwaard genomen om de kans op besmetting met het Coronavirus te verminderen. De maatregel geldt in elk geval van af dinsdag 17 maart tot en met  maandag 6 april.  

Update 15 maart - Nieuwe maatregelen coronavirus 

Reactie burgemeester Cazemier: “Het kabinet heeft vanmiddag bekend gemaakt dat de scholen voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs, kinderopvangcentra, eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs sluiten tot en met maandag 6 april 2020 om verdere verspreiding van het coronavirus (Covid-19) zoveel mogelijk te voorkomen.

De nieuwe kabinetsmaatregelen hebben veel impact op het leven van ons allemaal. Ik leef mee met alle getroffenen in deze zware tijd. Maar ik sta ook stil bij alle harde werkers die hun nek uitsteken in tijden van corona. Hulde!

Hoe ingrijpend alle maatregelen ook zijn, probeer het hoofd koel te houden. De scholen en kinderdagverblijven blijven open voor kinderen van ouders die bijvoorbeeld werken in de zorg, politie of openbaar vervoer. De winkels zorgen voor voldoende bevoorrading, dus hamsteren is niet nodig. Laten we ook er voor zorgen dat er voor iedereen voldoende producten in de winkels beschikbaar blijven.

De gemeente Krimpenerwaard kenmerkt zich door een betrokken gemeenschap van mensen die iets willen bijdragen. Dat kunnen we doen door de maatregelen van RIVM en de GGD Hollands-Midden te volgen. Dat is de beste manier om verspreiding van het virus tegen te gaan en te voorkomen dat grote groepen (kwetsbare) mensen ziek worden. 

Update 13 maart 15:00 uur - Afgelaste bijeenkomsten gemeente Krimpenerwaard

Het kabinet heeft extra maatregelen genomen om de besmetting met het Coronavirus te voorkomen. Dit heeft ook gevolgen voor bijeenkomsten die we als gemeente organiseren. Bijeenkomsten en evenementen in onze gemeente met meer dan 100 mensen gaan niet door. Ook heeft de gemeente besloten om overleggen en bijeenkomsten met minder dan 100 personen, georganiseerd door de gemeente, zo veel mogelijk te beperken. Dit in verband met de kabinetsmaatregelen om sociale contacten te verminderen en thuis te werken (voor onze medewerkers) als dit mogelijk is.

Op dit moment is bekend dat de volgende bijeenkomsten die de gemeente organiseert niet doorgaan:

 • Inloopdagovernachtingsmogelijkheden (16 maart)
 • Inloopavonden verduurzamen en schone energie (18 maart tot en met 1 april)
 • Opschoondag Krimpenerwaard (21 maart)
 • Kom binnen bij bedrijven (23 tot en met 28 maart), ook de open dagen van de gemeente Krimpenerwaard op 24 en 25 maart gaan niet door
 • Zaaifeest (1 april)
 • Onthulling wapendroppingsmonument (9 april)

Update 13 maart - Maatregelen coronavirus gemeente Krimpenerwaard 

Het kabinet heeft op 12 maart extra maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen hebben grote gevolgen voor onze samenleving en de inwoners van de gemeente Krimpenerwaard. 

Wat kunt u zelf doen om verspreiding te voorkomen?

Burgemeester Cazemier roept iedereen op om de adviezen van RIVM en GGD op te volgen. “Dat is de beste manier om verspreiding van het virus tegen te gaan en te voorkomen dat grote groepen (kwetsbare) mensen ziek worden.” 
Hiernaast/hieronder kunt u in  overzicht zien wat u zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Wat doet de gemeente om verspreiding te voorkomen?

De gemeente Krimpenerwaard volgt de maatregelen van het kabinet. Ook heeft de gemeentelijke organisatie zelf aanvullende maatregelen genomen. Dat betekent onder andere:

 • Onze medewerkers werken zo veel mogelijk thuis. We doen er natuurlijk alles aan om onze diensten en producten zo goed mogelijk te blijven verlenen. 
 • Het KCC blijft open en we blijven telefonisch bereikbaar. Om fysiek contact zo veel mogelijk te beperken, vragen we inwoners als het mogelijk is om:
  • Afspraken voor producten aan de balie uit te stellen.
  • Uw al aangevraagde reisdocument/rijbewijs op te halen na 31 maart.
  • Reisdocumenten die u nog moet aanvragen (thuis) te laten bezorgen. Dit is gratis. 
  • Te betalen met de pin aan de balie.
  • Digitaal zaken aan te vragen.
 • Bijeenkomsten en evenementen in onze gemeente met meer dan 100 mensen gaan niet door.
 • Overleggen en bijeenkomsten met minder dan 100 personen, georganiseerd door de gemeente, worden zo veel mogelijk beperkt. 

Update 12 maart - Coronavirus gemeente Krimpenerwaard

Burgemeester Cazemier: “Het kabinet heeft vanmiddag extra maatregelen bekend gemaakt om verdere verspreiding van het coronavirus (Covid-19) zoveel mogelijk te voorkomen. Ik begrijp dat deze maatregelen grote consequenties hebben voor onze samenleving en de inwoners van de gemeente Krimpenerwaard.

Toch roep ik op om de adviezen van RIVM en GGD op te volgen. Dat is de beste manier om verspreiding van het virus tegen te gaan en te voorkomen dat grote groepen (kwetsbare) mensen ziek worden.

Bijeenkomsten met meer dan 100 mensen mogen niet doorgaan; wij verwachten hierover nog nadere informatie van het Rijk.”

Gemeentelijke organisatie

De gemeentelijke organisatie heeft zelf aanvullend de volgende maatregelen genomen:

 • Onze medewerkers werken zo veel mogelijk thuis.
 • We doen er alles aan om onze diensten en producten zo goed mogelijk te blijven verlenen.
 • Het KCC blijft open en we blijven telefonisch bereikbaar. Wel vragen we inwoners als het enigszins mogelijk is om afspraken voor producten aan de balie uit te stellen.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen gaan niet door.
 • Overleggen en bijeenkomsten met minder dan 100 personen, georganiseerd door de gemeente, worden zo veel mogelijk beperkt.