Op woensdag 1 februari onthult burgemeester Pauline Bouvy-Koene een herdenkingsbord voor 3 oorlogsslachtoffers op de begraafplaats in Haastrecht. Op het bord is een foto geplaatst en een korte levensgeschiedenis van Willem Adrianus Uittenbogaard, Theodorus Franciscus Verkaik en Jan Mook .

Willem Uittenbogaard (1913 – 1940)

Willem Uittenbogaard was op het moment dat de Duitsers ons land binnenvielen, gemobiliseerd in het Brabantse Mill. Hij maakte deel uit van het 3e Regiment Infanterie, een onderdeel van de Peel-Raamstelling. Op de eerste oorlogsdag reed bij Gennep een Duitse pantsertrein met 23 wagons ons land binnen. In die wagons zaten soldaten, die waren vermomd als Nederlandse soldaten. 

Ongehinderd reed de trein door naar het dorpje Zeeland. Hier werd een infanteriebataljon van ongeveer duizend Duitse manschappen afgezet. Als de trein terugrijdt hebben Nederlandse militairen versperringen op de rails geplaatst. Hierdoor ontspoorde de trein. Het kwam tot heftige gevechten. Uiteindelijk staakten de Nederlandse soldaten de strijd en gaven ze zich over.

Na de overgave maakte Willem, volgens een overlevende strijdmakker, een beweging, die door de vijand als weerstand werd beschouwd. Hij werd neergeschoten. Men had niet in de gaten dat Willem beschoten was. Hij zakte in elkaar, maar het leek alsof hij de veters van zijn schoenen vastmaakte. Een Duitse arts boog zich nog over hem heen. Het is vergeefs.

Willem werd eerst in Mill begraven. Op 8 juli 1940 werd hij herbegraven in Haastrecht. Veel militairen waren aanwezig om hem de laatste eer te bewijzen

Theo Verkaik (1926 – 1945)

Theo Verkaik werd neergeschoten toen hij probeerde te ontkomen aan de Duitsers die op 17 februari 1945 een razzia hielden in Haastrecht. De Duitsers zochten waarschijnlijk mensen die zich niet hadden gemeld voor de Arbeitseinsatz.

Theo woonde met zijn familie aan de Kleine Haven 21 in Haastrecht. Hij probeerde te vluchten via de polder en verstopte zich in de struiken langs de Bergvliet in polder Bilwijk. Vergeefs, de Duitsers vonden hem toch. Theo werd in zijn buik geschoten. Hij overlijdt op 21 januari 1945 in diaconessenhuis De Wijk in Gouda aan zijn verwondingen. 

Jan Mook (1921 – 1947)

Jan Mook is een indirect slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Op 17 januari 1947 werkte Jan als beroepssergeant bij de Nederlandse Springstoffenfabriek De Krijgsman in Muiden. Hij hield toezicht op het opruimen van zwaar oorlogsmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Dat werd naar deze fabriek gebracht om het kruit te winnen en de behuizing om te smelten. 

Bij het uitladen van een vrachtwagen ging het mis. Twee karretjes met op scherp staande munitie botsen tegen elkaar. Hierdoor liet één van de soldaten een granaat vallen en de lading ontplofte. Zelfs een opslaggebouw waarin 500 kg kruit lag opgeslagen ging de lucht in. Naast 3 medewerkers van kruitfabriek De Krijgsman komen 14 medewerkers van de Mijn Opruiming Dienst om het leven, waaronder Jan Mook. 

Op woensdag 22 januari 1947 is Jan met militaire eer bijgezet in het graf van zijn zwager Willem Adrianus Uittenbogaard.

Blijvende aandacht

De gemeente Krimpenerwaard hoopt dat er met het plaatsen van herdenkingsborden blijvende aandacht is voor de oorlogsslachtoffers en hun verhalen. Eerder werden borden geplaatst op de begraafplaats in Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Gouderak. Het is de bedoeling dat ook oorlogsslachtoffers op de overige begraafplaatsen in de gemeente een herdenkingsbord krijgen. Om hen te eren en nooit te vergeten.

Onthulling

De onthulling wordt mede gedaan door de heer W.A. Uittenbogaard, zoon van Willem Uittenbogaard en de heer J. Verkaik, neef van Theo Verkaik.