Wat is het?

Een bromfietsrijbewijs vraagt u aan bij de gemeente. Na vijf werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen.

Spoedaanvraag
Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Vraagt u het rijbewijs aan voor 14.00 uur? Dan kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld.

Afspraak maken voor een bromfietsrijbewijs

Hoe werkt het?

U hebt een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur).

Wat moet ik doen?

U kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. U kunt vanaf 16 jaar rijlessen volgen en praktijkexamen doen.
 
Geen rijlessen en rijexamen nodig
Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) wordt dan automatisch bijgeschreven.
 
Is uw bromfietsrijbewijs kwijt of gestolen?
U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
Een nieuw bromfietsrijbewijs kunt u direct bij de gemeente aanvragen. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing.
Heeft u uw bromfietsrijbewijs in het buitenland verloren? U moet dan aangifte doen bij de politie ter plaatse.
​​​​​​​

Wat heb ik nodig?

  • Een pasfoto in kleur. Deze foto moet voldoen aan de eisen voor pasfoto’s.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Vraagt u voor het eerst een bromfietsrijbewijs aan? Dan moet u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart meenemen.
  • Uw bromfietsrijbewijs verlengen? Dan moet u het bromfietsrijbewijs meenemen dat u al hebt. Is het oude bromfietsrijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee.

Bromfietsrijbewijs afhalen

Bij de gemeente haalt u uw bromfietsrijbewijs persoonlijk op. Een afspraak maken is niet nodig. Neem uw oude bromfietsrijbewijs mee als u dit hebt.

Tips

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Meer informatie hierover vindt u op de CBR-website.

Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Wat kost het?

  • Rijbewijs: € 40,65
  • Spoedtoeslag: € 34,10

Extra informatie

U kunt uw rijbewijs na ongeveer een week afhalen bij de gemeente. Als u een spoedaanvraag voor 14.00 uur hebt gedaan, kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag al ophalen.