Wat is het?

Heeft u niet genoeg geld om van te leven? Dan kunt u misschien een uitkering krijgen. U heeft zowel rechten als plichten als u bijstand ontvangt. Welke regels er gelden leest u op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Hoe werkt het?

Wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Neemt u dan telefonisch contact op met het Klant Contact Centrum van de gemeente via telefoonnummer 14 0182. De medewerker van de gemeente vertelt u aan de telefoon hoe u verder geholpen wordt. U krijgt per post een aanvraagformulier, met daarbij een brief waarin staat welke documenten u moet laten zien. De gemeente laat u dan weten of u recht heeft op een bijstandsuitkering.

Verkorte aanvraag

Een bijstandsuitkering stopt op het moment dat u werk vindt. Het kan gebeuren dat uw werk alweer snel stopt. Bijvoorbeeld omdat uw contract niet wordt verlengd of het tijdelijke vakantiewerk eindigt. Soms kunt u dan via een verkorte procedure uw uitkering weer opnieuw aanvragen. U krijgt dan snel uw uitkering weer.

Wilt u weten of u uw uitkering snel weer opnieuw kunt aanvragen? Neem contact op met uw consulent Werk en inkomen via telefoonnummer 14 0182. U maakt dan een afspraak voor het indienen van uw aanvraag.

Bijstand voor jongeren

Jongeren tot 27 jaar kunnen ook een bijstandsuitkering aanvragen. Voor jongeren gelden wel andere regels. Kijk op Bijstand voor jongeren voor meer informatie.

Bijstand voor zelfstandigen

Zelfstandigen vragen een uitkering aan via het Regionaal Bureau voor Zelfstandigen (RBZ) in Rotterdam. Kijk op Bijstand voor zelfstandigen voor meer informatie.

Kostendelersnorm

Woont u met meerdere volwassen van 27 jaar en ouder op één adres? Wij rekenen dan de hoogte van uw uitkering uit met de kostendelersnorm. Het aantal volwassen huisgenoten telt mee voor de hoogte van uw uitkering. Hoe meer volwassen personen met u samen wonen, hoe lager uw uitkering. Op de website van de Rijksoverheid(externe link) leest u hier meer over.

Beslistermijn en voorschot

U krijgt binnen acht weken bericht of u de uitkering krijgt. Krijgt u de uitkering? Dan gaat die in vanaf de eerste dag van uw aanmelding.

Als de aanvraag niet volledig is, vragen we u schriftelijk om binnen een bepaalde periode de ontbrekende informatie op te sturen (hersteltermijn). De tijd die dit duurt, wordt opgeteld bij de tijd die nodig is om de aanvraag af te handelen (acht weken).

U kunt de gemeente vragen of u een voorschot kunt krijgen. Dat kan vanaf vier weken na de datum waarop u de aanvraag heeft ingediend. U moet er dan wel voor zorgen dat alle bewijsstukken aanwezig zijn.

Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u binnen zes weken na ontvangst van het besluit een bezwaarschrift indienen.

    Tips