De gemeente faciliteert de opvang van een groep van tachtig kinderen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. Zij worden voor een periode van drie jaar opgevangen in Het Klooster aan de Provincialeweg Oost 62 in Haastrecht.

Bewonersbijeenkomst

Op donderdagavond 23 maart was er een besloten bewonersbijeenkomst voor de direct omwonenden van Het Klooster. Tijdens deze avond is gebleken dat er veel vragen leven. Op woensdag 5 april organiseren wij een bewonersbijeenkomst voor uitsluitend de inwoners van de gemeente Krimpenerwaard en gemeente Oudewater.

U bent van harte uitgenodigd. Tijdens deze inloopavond gaan we met elkaar in gesprek. Er is ruimte voor uw vragen, zorgen en ideeën. Deze kunt u die avond delen met de gemeente, het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en de wijkagent.

  • Datum: woensdag 5 april
  • Inloop: van 17.00 tot 20.30 uur
  • Locatie: Het Witte Hof, Hoogstraat 152 in Haastrecht

Waarom deze opvang?

Er zijn veel vluchtelingen in Nederland. Zij kunnen op dit moment niet allemaal worden opgevangen. Dat zorgt voor soms schrijnende situaties. De landelijke overheid staat voor een grote opgave. Wij moeten als gemeente bijdragen aan de oplossing van de landelijke opvangcrisis.

De kinderen

Het gaat om een groep van tachtig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (afgekort: amv). Zij zijn zonder ouders gevlucht en er is op dit moment geen plek voor hen in de azc’s. De kinderen zijn 14 tot 17,5 jaar oud. Zij komen voornamelijk uit Syrië. Er zijn ook enkele kinderen uit Afghanistan, Jemen, Eritrea en Somalië. Zij zijn gevlucht uit oorlogsgebied of uit een land waar onderdrukking plaatsvindt.

Waarom deze locatie?

Het gebouw is heel geschikt omdat er al mensen woonden daarom zijn er weinig aanpassingen nodig. De uitvoering van de toekomstige plannen voor Het Klooster gaan tijdens de opvangperiode door. Er ontstaat dus geen vertraging.

De planning

Het Klooster wordt eerst geschikt gemaakt voor de opvang van kinderen. Die werkzaamheden starten naar verwachting begin april. Inwoners van Haastrecht kunnen binnenkort dus merken dat er wat meer (bouw)verkeer is rondom de locatie en dat er op het terrein wordt gewerkt. We verwachten dat de overlast van deze werkzaamheden beperkt blijft. Aan het einde van de zomer zijn de werkzaamheden afgerond en komen de kinderen naar onze gemeente.

De opvang

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) organiseert de opvang. Zij zorgen voor professionele begeleiding en leuke, leerzame dagprogramma’s. De kinderen krijgen onder andere informatie over veiligheid, normen en waarden, hun nieuwe omgeving en het wonen en leven op een COA-locatie. Ook stimuleert het COA dat de kinderen worden betrokken bij activiteiten in de buurt. Op de locatie is straks ook dag en nacht beveiliging aanwezig. De gemeente zorgt voor onderwijs voor de kinderen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina Opvang Het Klooster. Hier worden ook de meest gestelde vragen uitgebreid beantwoord. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Dan kunt u deze vraag mailen naar amv@krimpenerwaard.nl.