De gemeente Krimpenerwaard wil meer huizen in het buitengebied bouwen. Daarom zijn de regels om te bouwen in dit gebied versoepeld. Grote huizen mogen nu sneller in twee of meer kleinere woningen worden verdeeld, en als je een nieuw huis wilt bouwen, hoef je minder oude agrarische gebouwen te slopen. Wel zijn er voorwaarden om ervoor te zorgen dat de omgeving er mooi uit blijft zien.

Meer woningen bouwen

De nieuwe regels passen binnen de ambitie van de gemeente om meer woningen te bouwen. Wethouder Ria Boere: "We willen nieuwe huizen bouwen, maar hebben binnen de kernen niet genoeg ruimte. Daarom versoepelen we deze regels, zodat inwoners zelf ook meer ruimte krijgen om in het buitengebied te bouwen."

Bijzondere landschap blijft behouden

“Daarbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met de belangen van de mensen die al in het buitengebied wonen. Er moet worden voorkomen dat er te veel verkeer komt of dat het mooie uitzicht verdwijnt.” Belangrijk is ook dat het bijzondere landschap in het midden van de Krimpenerwaard behouden blijft, dit is door de provincie aangewezen als ‘kroonjuweel'. Een kroonjuweel is een bijzonder gebied dat de identiteit en het karakter van een plek bepaalt.