Astrid Smulders voor het gemeentehuis

Wat houdt je werk in?

Mijn werk is heel afwisselend. Ik ben coördinator van de front- en backoffice van Burgerzaken. Ik zit de werkoverleggen voor en ga aan de slag met vragen en problemen van collega’s. Het organiseren van de verkiezingen is een extra taak van me. Verder handel ik klachten van inwoners af en draai ik af en toe mee aan de balie. Zo hou ik gevoel met het baliewerk en kan ik de collega’s ontlasten als het druk is. We zijn bezig om producten van andere afdelingen over te hevelen naar het KCC. Die processen werk ik uit en zet ik uit binnen het team. Zo zorgen we ervoor dat we de inwoners en onze collega’s goed en snel kunnen helpen. 

Wat heb je nodig om dit werk te doen?

Je hebt een opleiding op het gebied van burgerzaken nodig voor mijn functie. Ik heb zelf Hogere Bestuursdienstopleiding (HBDO) burgerzaken gedaan. Verder moet je makkelijk kunnen schakelen en flexibel zijn. Want het werk is heel divers en dynamisch. Daar moet je van houden. Ik vind dat heerlijk!

Wat trekt je aan in dit werk?

Het flexibel werken vind ik heel leuk. We hebben in onze organisatie 4 kantoorlocaties. Ik moet vaak voor overleggen van de ene naar de andere locatie. Dat vind ik fijn. Even van je vaste werkplek af. En je hebt weer contact met andere collega’s over andere zaken. Ook pak ik graag elke keer wat nieuws op. Ik weet van tevoren niet hoe mijn werkdag eruit ziet. Geen dag is hetzelfde.

Waar word je enthousiast van?

Ik word vooral enthousiast van al het werk rondom de verkiezingen. Hier komt heel veel regelwerk bij kijken: vooraf, tijdens de verkiezingsdag en bij de uitslagen. Voor de verkiezingen moet er heel veel gebeuren: het regelen van spullen, formulieren, vrijwilligers, een voorlichtingsavond organiseren voor de vrijwilligers. De verkiezingsdag zelf is heel hectisch. Je moet continu schakelen, regelen en er gebeurt altijd iets verrassends. Het is de kunst om alle uitslagen goed in het systeem te krijgen en er weer uit te krijgen. Ik krijg er veel energie van als zo’n grote klus geklaard is en alles is gelukt! 

Waar ben je trots op?

Ik ben vooral trots op mijn team. Mijn collega’s zijn heel taakverantwoordelijk. Ze regelen veel zelf. Als iets niet loopt, geven ze het aan. We doen het werk echt met elkaar!