De gemeenteraad van Krimpenerwaard gaf eerder dit jaar groen licht voor de ontwerpfase van een nieuw gemeentehuis. Deze week presenteerden de architecten hun ‘ontwerpvisie’. 

Duurzaam, transparant en verbonden met de omgeving

De combinatie van Ector Hoogstad Architecten en DOOR architecten won de Europese aanbesteding. In hun ontwerpvisie wordt het nieuwe gemeentehuis een bijzondere en unieke huisvesting met uitnodigende en transparante gevels. Ze kiezen voor duurzame materialen, zoals een houten draagconstructie, circulaire bakstenen, houten gevels en veel groen.

Visiebeeld vanaf buiten
Visiebeeld van binnen

Slagen-landschap

Voor de vorm van het gebouw keken de architecten goed naar het slagen-landschap van de Krimpenerwaard. Ze stellen 3 bouwdelen voor, die elk op een eigen ‘slag’ staan. Zo sluit hun ontwerp aan bij het kenmerkende landschap van de Krimpenerwaard met zijn lange zichtlijnen en weidse luchten.

Visiebeeld vanuit de lucht

De architecten

Ector Hoogstad Architecten en DOOR Architecten werkten samen bij hun inzending. Hun visie en aanpak sloot het beste aan op de uitgangspunten van de gemeenteraad op het gebied van duurzaamheid (onder andere energieneutraal en circulair), multifunctionaliteit, participatie en financiën. De architectenbureaus hebben samen ook al eerder goede resultaten bereikt, vooral op het gebied van goede en duurzame kantoorgebouwen. 

De procedure

In het eerste kwartaal van 2023 besluit de gemeenteraad of het budget vrijgegeven kan worden voor de realisatie van het gemeentehuis. Dan kan ook verder gewerkt worden aan het definitief ontwerp. Wilt u meer weten over het nieuwe huis van de gemeente Krimpenerwaard en de verdere procedure? Kijk op de pagina Nieuw huis van de gemeente.