Lokale organisaties en de gemeente nodigen iedereen uit om mee te doen aan de activiteiten rond 77 Jaar Vrijheid Krimpenerwaard. Organisaties en verenigingen hebben hun best gedaan om tot een bijzonder en divers aanbod te komen. Zo kunnen we met elkaar stilstaan bij onze vrijheid en op een respectvolle manier onze vrijheid vieren. Hieronder vindt u een overzicht van alle publieksactiviteiten en evenementen die bij de gemeente zijn gemeld. Heeft u vragen over een activiteit of evenement? Neem dan contact op met de partij die de activiteit organiseert.

Krimpenerwaard

Culturele fietstheatertour ‘Vrijheid’

WieStichting Cultureel Podium Vlist
WanneerZaterdag 11 juni 2022
WaarKrimpenerwaard
WatTijdens deze tour fietst u van locatie naar locatie. Onderweg geven zeven verenigingen uit Haastrecht, Stolwijk en Vlist een opvoering met toneel en muziek. Zo geniet u van culturele optredens en de natuur in de Krimpenerwaard. De eerste opvoering is om 12.00 uur. Alle locaties zijn te vinden op de Facebookpagina en in de lokale pers.
Meer informatiewww.facebook.com/cultureelpodiumvlist

Ammerstol

Op dit moment zijn er nog geen activiteiten bekend.

Bergambacht

Shantyfestival

WieVijf koren in de Krimpenerwaard
WaarZalencentrum De Waard, Meidoornstraat 7, Bergambacht
WanneerZaterdag 30 april 2022, vanaf 10.00 uur
WatTijdens het shantyfestival treden vijf koren uit de Krimpenerwaard ieder twee keer op. Dit zijn de Vlisterzangers, Schoonhovens zeemanskoor Recht zo die gaat, Schoonhovens zeevrouwenkoor Stormvrouwen, het Ammerstols visserskoor De Zingende Zalmvissers en de IJsselmannen (Ouderkerk a/d IJssel). Als afsluiting zingen de koren samen het Krimpenerwaardlied. De toegang is gratis.
Meer informatie

Presentatie museum De Vrijheid

WiePCOB Bergambacht
WaarDe Schakel, Schoolstraat 24, Bergambacht
WanneerDinsdag 26 april 2022, 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur)
WatDirecteur Jan Ooms van museum De Vrijheid geeft een presentatie met beeld, geluid en verhalen over 77 jaar vrijheid. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Voor aanwezigen is er koffie met gebak en na afloop een consumptie.
Meer informatiewww.pcob.nl/afdelingen/bergambacht

Berkenwoude

Bevrijdingslunchboxen voor inwoners Berkenwoude

WieOranjevereniging Juliana
WaarDe Zwaan, Kerkweg 2, Berkenwoude
WanneerDonderdag 5 mei 2022, vanaf 10.00 uur
WatOranjevereniging Juliana verzorgt speciale bevrijdingslunchboxen. Vanaf 10.00 uur kunt u tegen betaling een lunchbox ophalen in De Zwaan. De opbrengsten gaan naar Giro 555 voor de noodhulp aan Oekraïne. Kijk voor meer informatie over deze actie in het huis aan huis Koningsdagvieringboekje of op de Facebookpagina van Oranjevereniging Juliana.
Meer informatienl-be.facebook.com/oranjeverenigingJulianaBerkenwoude

Gouderak

Op dit moment zijn er nog geen activiteiten bekend.

foto museum de vrijheid

Haastrecht

Vrijheidsconcert

WieStichting Haastrechtse Kring, samen met Hervormde Kerk en Haastrechtse basisscholen
WaarHervormde Kerk, Kerkplein 9, Haastrecht
WanneerZaterdag 23 april 2022, 19.30 uur (inloop 19.00 uur)
WatHet klezmerorkest Shu’al speelt onder leiding van Pieter ten Boecke. Tijdens de avond zijn er voordracht van gedichten, filmimpressies over oorlog en vrijheid en de terugblik ‘Ik was kind in oorlog en bevrijding’. Ook bezingen basisschoolleerlingen de vrijheid onder leiding van Daniëlle van de Bas en spreekt ds. Joas van der Schoot. De toegang is gratis, maar wel graag vooraf reserveren via de website.
Meer informatiewww.haastrechtsekring.nl

Optreden Fortnight Swing Bigband

WieTheater Concordia
WaarTheater Concordia, Concordiaplein 1, Haastrecht
WanneerZondag 8 mei 2022, 15.00 uur tot 17.00 uur
WatEen gratis optreden van de Fortnight Swing Bigband voor jong en oud. Het programma bestaat uit ‘in the mood’-nummers, swing en meer actuele nummers. De band heeft onder meer een sectie koperblazers en dat betekent een muzikale middag. De toegang is gratis.
Meer informatiewww.theaterconcordia.nl

Bevrijdingsconcert 77 jaar Vrijheid

WieMuziekvereniging Concordia Haastrecht
WaarHervormde Kerk, Kerkplein 9, Haastrecht
WanneerZaterdag 21 mei 2022, 19.30 uur
WatMuziekvereniging Concordia organiseert samen met koor Vita Nova en een solo-violiste een bevrijdingsconcert voor 77 jaar vrijheid. Het harmonieorkest, leerlingenorkest en startersorkest voeren onder meer muziek van Vera Lynn uit. De toegang is gratis, maar wel graag vooraf reserveren via info@concordiahaastrecht.nl
Meer informatiewww.concordiahaastrecht.nl

Lekkerkerk

Bevrijdingsevenement Krimpenerwaard 40-45

WieMuseum De Vrijheid
WaarWeiland achter Opperduit 14, Lekkerkerk
WanneerZaterdag 14 mei 2022, 10.00 uur tot 16.00 uur
WatVeel legervoertuigen en -kampen en nagespeelde taferelen (‘re-enactment’) brengen u zo’n 77 jaar terug in de tijd. Ook komen de wapendroppings in de Krimpenerwaard aan bod. Bij goed weer zullen enkele historische vliegtuigen overvliegen. Het programma is aanpast vanwege de oorlog in Oekraïne. Het museum is tijdens het evenement gesloten. Parkeren kan alleen op terrein Kruiswijk, Handelsweg 5 in Bergambacht. Vanaf daar is vervoer geregeld. Fietsers zijn wel welkom op de Opperduit. De toegang is € 10 per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis).
Meer informatiewww.devrijheidonline.nl

Krimpen aan den IJssel

Concert Krimpenerwaard in de Tweede Wereldoorlog

WieProjectensemble Krimpenerwaard
WaarStreekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312, Krimpen a/d IJssel
WanneerDonderdag 28 april 2022, 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
WatHet Projectensemble neemt u mee naar het leven en het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Krimpenerwaard. Er is passende muziek, zoals ‘Hymn to the fallen’ uit Schindlers’ List, diverse koralen en bekende melodieën van Vera Lynn. Ook ervaart u de oorlog door de ogen van ooggetuigen. Passende gedichten geven een indruk over de betekenis van oorlog. Het koper- en blaasensemble speelt onder leiding van Koos Weerheim. De toegang is gratis, met uitzondering van consumpties.
Meer informatiewww.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Krimpen aan de Lek

Expositie over oorlogsvluchtelingen bij zeilschip de Zeldenrust

WieVan Waning-Stichting
WaarHaven aan de Rijsdijk, Krimpen a/d Lek
WanneerDonderdag 5 mei 2022
WatIn de haven aan de Rijsdijk en aan boord van de Zeldenrust is een expositie over oorlogsvluchtelingen van 1940. Bezoekers kunnen hier een lesbrief ophalen. Dit is een samenwerking met historische vereniging Crempene. Na deze dag kunt u terecht bij de langer lopende expositie van historische vereniging Crempene in het Cultuurhuis.
Meer informatiewww.vanwaningstichting.nl

Concert Krimpenerwaard in de Tweede Wereldoorlog

WieProjectensemble Krimpenerwaard
WaarCultuurhuis, De Markt 201, Krimpen a/d Lek
WanneerZondag 15 mei, 15.00 uur (inloop 14.30 uur)
WatHet Projectensemble neemt u mee naar het leven en het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Krimpenerwaard. Er is passende muziek, zoals ‘Hymn to the fallen’ uit Schindlers’ List, diverse koralen en bekende melodieën van Vera Lynn. Ook ervaart u de oorlog door de ogen van ooggetuigen. Passende gedichten geven een indruk over de betekenis van oorlog. Het koper- en blaasensemble speelt onder leiding van Koos Weerheim. De toegang is gratis, met uitzondering van consumpties.
Meer informatiewww.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl

Ouderkerk aan den IJssel

Interactieve kinderworkshop ‘Oorlog & Vrede’

WieStreekmuseum Krimpenerwaard en Bibliotheek Krimpenerwaard
WaarBibliotheek Ouderkerk a/d IJssel, Kerkweg 82d, Ouderkerk a/d IJssel
WanneerDinsdag 3 mei, 10.00 uur tot 11.30 uur
WatStreekmuseum Krimpenerwaard en Bibliotheek Krimpenerwaard organiseren samen een spannende interactieve kinderworkshop over de Tweede Wereldoorlog. Kinderen gaan de code van de koffer kraken en ze duiken in verhalen uit de Krimpenerwaard over de oorlog. De workshop is geschikt voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. De activiteit is gratis en aanmelden kan via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.
Meer informatiewww.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Lezing ‘Zij die vielen… Ouderkerkse oorlogsslachtoffers’

WieHistorische vereniging Ouderkerck op d’IJssel
WaarDe Drie Maenen, Abelenlaan 1, Ouderkerk a/d IJssel
WanneerVrijdag 13 mei 2022, 20.00 uur
WatTijdens de jaarvergadering van historische vereniging Ouderkerck op d’IJssel geven Nico Holdermans, Aagje Lingen en Arie Jan Meijer een lezing over Ouderkerkers die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Dit gebeurde soms dichtbij huis, maar soms ver weg in het buitenland. Eind april 2022 verschijnt een speciaal nummer van het verenigingsblad Op d’IJssel over 77 jaar bevrijding.
Meer informatiewww.hvouderkerck.nl

Concert ter ere van 75 jaar bevrijding

WieChristelijk Gemengde Korenvereniging Oefening & Stichting
WaarHervormde Kerk, Kalverstraat 1, Ouderkerk a/d IJssel
WanneerDonderdag 5 mei 2022, 20.00 uur
WatChristelijke Gemengde Korenvereniging Oefening & Stichting organiseert samen met de muziekcommissie van de Hervormde Kerk een concert. Het Gemengde Koor en het Kamerkoor zullen voornamelijk christelijke werken uitvoeren. Jan Verweij bespeelt het orgel en er is een samenwerking met soliste Pauline van der Werff. Het concert is onder algehele leiding van Cees van der Slik. De toegang is gratis.
Meer informatiewww.oefeningenstichting.jimdofree.com

Tentoonstelling ‘77 jaar bevrijding’

WieHistorische vereniging Ouderkerck op d’IJssel
WaarOudheidskamer, Dorpsstraat 19, Ouderkerk a/d IJssel
WanneerTot en met zaterdag 27 augustus 2022
WatBezoek de tentoonstelling over 77 jaar bevrijding in de Oudheidskamer. Centraal staat de herdenking van de oorlogsjaren in Nederland en vooral in Ouderkerk a/d IJssel. Persoonlijke verhalen van Ouderkerkse oorlogsslachtoffers en het lot van Ouderkerkse Joden komen aan bod. De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 27 augustus 2022 en is steeds te bezoeken op de tweede en vierde zaterdag van de maand van 13.30 uur tot 15.30 uur.
Meer informatiewww.hvouderkerck.nl

Schoonhoven

Op dit moment zijn er nog geen activiteiten bekend.

Foto vlag op kerk

Stolwijk

Toneelvoorstelling ‘Haar naam was Sarah’

WieRederijkerskamer Excelsior
WaarHet Kwartier, Jan Steenlaan 16b, Stolwijk
WanneerWoensdag 4, vrijdag 6, zaterdag 7, vrijdag 13 en zaterdag 14 mei 2022
WatBezoek de bijzondere toneelvoorstelling ‘Haar naam was Sarah’ naar het gelijknamige boek van Tatiana de Rosnay. In dit aangrijpende verhaal kruisen de wegen van de tienjarige Joodse Sarah en de journaliste Julia elkaar op bijzondere wijze. De première is op 4 mei om 21.00 uur. De andere voorstellingen beginnen om 20.30 uur. Kaarten zijn bij de organisatie verkrijgbaar.
Meer informatiewww.rederijkerskamerexcelsior.nl

Vlist

Buitenexpositie ‘Vrijheid’

WieStichting Cultureel Podium Vlist
WaarKoeneschans, Vlist
WanneerDonderdag 5 mei tot zaterdag 11 juni 2022
WatOp de Koeneschans is een buitenexpositie van schilderijen. De schilderijen zijn gemaakt op scholen, zorgboerderijen en door zondagsschilders uit Stolwijk, Haastrecht en Vlist. De locatie is bijzonder en nauw verbonden met vrijheid, want de Koeneschans is onderdeel van het verdedigingsnetwerk van de Oude Hollandse Waterlinie.
Meer informatiewww.facebook.com/cultureelpodiumvlist

Lokale organisaties zorgen ervoor dat alles op een veilige en verantwoorde manier kan plaatsvinden. Deelname is geheel voor eigen risico. Deelnemende organisaties en eigenaren/gebruikers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid. Het programma en dit overzicht zijn met zorg samengesteld, maar er kunnen wijzigingen of annuleringen zijn.